Csépa

2018.04.14. 19:50

Misebortúrán járt a csépai atya

Rendeletben kérte Ferenc pápa a papokat arra, fordítsanak nagyobb figyelmet az egyházi szertartásokon használható borra. A Szentatya kifejtette: a bornak természetesnek és hibátlannak kell lennie. Hogy az atyák maradéktalanul teljesítsék a kívánalmakat, többen misebortúrára indulnak, teljesen „hivatalosan”.

Joó Zsuzsa

A csépai Antal András atya a jóféle német borokat kedveli. Képünkön ezekből mutat néhányat

Forrás: Beküldött fotó

Új rendeletet adott ki tavaly Ferenc pápa az egyházi szertartásokon használható borra vonatkozóan. Meghatározta, hogy a misebornak tisztának és hibátlannak kell lennie. Azaz: igazi minőségi bornak!

A Vatikán körlevélben értesítette minderről a püspököket, amit aztán a Vatikáni Rádió is közzétett honlapján. Az új szabályozás oka, hogy míg korábban a vallási közösségek nagy körültekintéssel maguk készítették az áldozati liturgiában használt bort, addig ma már ezeket a szupermarketekben és az interneten keresztül is be lehet szerezni.

A Szentatya rendelete szerint azonban rossz bornak nincsen helye a templomokban! Elérkezett hát a misebortúrák ideje. A csépai Antal András atya is éppen tegnap tért haza Németországból, ahol misebortúrán vett részt.

Elmesélte, hogy ő maga a püspökség szőlészetében tanulta meg, milyen a jó bor és egyáltalán, hogyan kell azt készíteni – persze, szigorúan cukor nélkül, mert ez előírás!

Úgy növelték például a must cukorfokát, hogy annak egy részét éjszakákon keresztül főzték, míg végül kocsonyássá vált. Ezt a koncentráltan édes sűrítményt tették bele a borba.

– Persze, mindezeket a teológiai főiskolán nem tanítják… – nevetett András atya. Hozzátette, az, hogy hol, milyen bort kortyolnak a templomokban, tulajdonképpen a pap ízlésén múlik.

A csépai Antal András atya a jóféle német borokat kedveli. Képünkön ezekből mutat néhányat
Forrás: Beküldött fotó

– Németországban több borkészítőnél is voltam, különböző pincészetekben fordultam meg és kóstoltam végig a boraikat. Öt éve állok velük kapcsolatban. Ötven-száz liter bort külön az egyház kedvéért teljesen cukormentesen készítenek.

– Innen szoktam hozni a misebort, most is van jó néhány liter a csomagtartóban… Egy üveget külön a püspök úrnak szánok – súgta meg András, hozzátéve, pár tíz liter nedű sokáig elég, hiszen misézésnél két centnél többet nem illik meginnia senkinek. Főleg nem a papnak, akinek egy nap akár három-négy misét is celebrálnia kell.

Egyébként nem csak a katolikusok, más felekezetek is használnak bort Úrvacsoránál. A minőségre mindenki odafigyel!

– Amivel Istent szeretnénk dicsőíteni, az legyen mindig a legjobb! – mondta Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész-esperes, aki maga is gondosan választja ki az Úrvacsoránál felkínált vörösbort.

Elmesélte, Kiskőrös környékén kifejezetten abból a célból termesztenek szőlőt és készítenek bort, hogy azt az istentiszteleteken használják fel. Sőt, évről évre országos evangélikus borfesztivált is szerveznek Révfülöpön.

Többek között éppen azért, hogy a lelkészek (is) megtalálják a számukra legfinomabb nedűket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában