Jászkunság

2018.04.14. 16:20

Néhol még mindig küzdenek a belvízzel Szolnok megyében

Folyamatosan szivattyúzzák a belvizet Fegyvernek határában, a településen múlt héten rendelték el a harmadfokú készültséget. A külterületeken több mint száz hektáron áll a víz.

Molnár-Révész Erika – Szilvási Zsuzsanna

Folyamatosan szivattyúzzák a belvízzel elöntött területet a közmunkások Fegyverneken, a településen harmadfokú a készültség. Az elöntések bőven adnak most munkát

Fotó: Mészáros János

– Két átemelő dolgozik a nap huszonnégy órájában, amely a folyóba szivattyúzza a teljesen telítődött csatornák vizét. Emellett folyamatos ügyelet működik – mondta el lapunknak Tatár László, Fegyvernek polgármestere.

Bár az időjárás jelenleg kedvező, a településen hosszú védekezésre számítanak a Tisza magas vízállása miatt.

– Külterületeinken nagy problémát okoz a belvízhelyzet, főként a falu határának lapos részein – mondta Pásztor Imre, Kőröstetétlen polgármestere is.

– Úgy számolunk, ha a mostani időjárás folytatódik, akkor is legalább három hetet késhetnek majd a szántóföldi munkálatok – teszi hozzá.

A település vezetője szerint a nagyobb vizes területeken, laposokon pedig még ennél is rosszabb a helyzet, ezeken a földeken ugyanis akár két hónap is kell, mire teljesen kiszáradhatnak, és maradéktalanul alkalmasak lehetnek a művelésre.

A község környékén a Kőröstetétlen és az Abony közti szántókat sújtja leginkább a belvíz, kárbejelentés azonban eddig nem érkezett az önkormányzathoz.

– A gazdáknak saját maguknak kell elvezetni földjeikről a vízfelesleget. Az árkok viszont jó állapotban vannak, így ez szerencsére megoldható feladat. – tette hozzá Pásztor Imre.

Jelenleg a Kötivízig valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az önkormányzatok közül Fegyvernek harmadfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. Másodfokban védekezik Kunszentmárton, első fokban pedig Újszász.

Folyamatosan szivattyúzzák a belvízzel elöntött területet a közmunkások Fegyverneken, a településen harmadfokú a készültség. Az elöntések bőven adnak most munkát.
Fotós: Mészáros János

Elsőfokú készültségben szivattyúznak a tiszakécskei, a jászkiséri, a mezőtúri és a kiskörei belvízvédelmi szakaszokon, míg másodfokúban a jászberényi, a ceglédi, a cibakházi, a kunhegyesi, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon.

A csütörtöki adatok szerint az igazgatóság működési területén 9525 hektárt borít víz, ebből több mint háromezer hektár vetés és közel kétezer hektár szántó. Az elöntés megyénkben összesen 7725 hektárt tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában