SZOLNOK/PÁRIZS

2018.04.25. 11:30

Párizsban tanult francia fogásokat a gasztroverseny szolnoki döntőse

Nem egy szokványos turistakiránduláson vett részt nemrégiben a szolnoki kisdiák, Molnár Bence. A Junior séf című televíziós vetélkedő ifjú döntőse főzni tanulni utazott ki a gasztronómia bölcsőjébe, Párizsba.

Joó Zsuzsa

Bence aztán tényleg sok mindent megtapasztalhatott párizsi útja során.

Forrás: Beküldött fotó

– A tavalyi gasztroverseny egyik díja volt a lehetőség, hogy Párizsban, francia szakemberektől tanulhassam tovább a főzés tudományát. Több mint fél évet vártam erre az utazásra – meséli hazaérkezése után a 14 esztendős, még általános iskolás Molnár Bence.

A tiszapartis diák ezüstérmes lett a televíziós vetélkedőn. Csöppnyi méretével, de annál nagyobb tehetségével lenyűgözte a zsűrit és a nézőket is.

– Végül áprilisban repülőre ülhettem a családdal, és irány Párizs! Az iskola, ahol a magán főzőkurzust tartották csak nekem és apának (merthogy őt is tanítgatták), egy lakásból kialakított modern konyhában volt.

– Egyik nap a desszertekkel ismerkedtem, a másik nap egy komplett francia menüt készítettem el. Persze minden étel nagyon francia volt – mondja Bence.

Hozzáteszi, oktatója szó szerint felkészült belőle, ugyanis érkezése előtt egy videóanyagot küldött ki róla a hazai verseny lebonyolítója, így a „tanár” már „látta” Bencét. A tanulásának még az idegen (és Bence számára ismeretlen) nyelv sem volt akadálya, a fiatalember ugyanis saját tolmácsot kapott, így a félreértést bizton elkerülték.

Természetesen a részletekre is kíváncsiak vagyunk, így az ifjú „gasztrohallgató” elmeséli, olyan jellegzetes francia desszerteket sütöttek, mint parmezános „profitelor”, lávasüti és linzertészta mascarponés habbal, helyi eperrel.

– Fantasztikusan édes volt az eper, délutánonként külön elmentünk apával a zöldségeshez, hogy beszerezzünk egy újabb és újabb adagot vacsorára!

Bence aztán tényleg sok mindent megtapasztalhatott párizsi útja során.
Forrás: Beküldött fotó

A második nap egy komplett menüt állítottak össze előétellel, főétellel, desszerttel.

– Az előétel egy snidlinges, gombás, tehénsajtos töltelékű tészta volt, melyet szivarformába tekertünk és úgy sütöttük meg. A főétel a mi csirkepaprikásunkhoz volt hasonlatos.

– Azonban a franciák nem használnak ehhez pirospaprikát, helyette édes kaliforniai paprikával ízesítették a csirkét. A többi ugyanaz: hagymát dinsztelnek, rá a hús, só, bors, fokhagyma és paradicsompüré. A francia csirke, bár szokatlan volt, de nagyon finom, szerintem a jövőben itthon is főzök majd ilyet – bólogat Bence.

Az ifjú tehetség vágya Toszkána!

Bence elárulja, a legérdekesebb tapasztalás az volt, hogy a franciák a fokhagymagerezd belsejét kiveszik és eldobják, szerintük az ugyanis nem tesz jót az ember gyomrának.

Kérdésünkre, a jövőben így jár-e el ő is a fokhagymával, csak nevet, azt mondja, az ő és ismerősei gyomrának semmi baja a fokhagyma belsejétől. Szóval, marad az itthon ellesett felhasználásnál...

– A franciák rajongói a jó boroknak, így arra is okítottak, mely ételekhez, milyen borok illenek. Tudásom tehát ezzel is kiegészülhetett. Bár párizsi tartózkodásom nem volt túl hosszú, annál tartalmasabb volt.

– Legközelebb Toszkána felé veszem az irányt, mert a francia konyhánál talán még nagyobb szerelmese vagyok az olasznak! – ábrándozik Bence, aki nagyon elszánt, ha valamit egyszer a fejébe vesz, nem tágít, míg el nem éri célját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában