ADATLOPÁS

2018.04.16. 13:53

Erre figyeljen, ha bankkártyát használ! – megyénkben is akadnak csalók

Egyre többen használnak bankkártyát, így a csalók is gyakrabban próbálkoznak kártyánk adatainak ellopásával. Újabb és újabb trükkök ellen kell a bankoknak fellépniük, de az ügyfelek is sokat tehetnek azért, hogy bankszámlájuk biztonságban maradjon.

Czakó Nóra

Az ATM-ek használátánál is oda kell figyelni a gyanús jelekre

Forrás: Shutterstock

Összesen 5,2 millió lakossági bankkártya volt használatban Magyarországon tavaly júliusban, a nem használtakkal együtt viszont ez a szám 9,5 millió körül alakult – derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legutóbbi lakossági felméréséből. Ráadásul az érintéses fizetésre képes bankkártya-tulajdonosok 79 százaléka használja is ezt a funkciót.

Hazánkban sincsenek tehát kevesen a bankkártyára szakosodott tolvajok vagy csalók potenciális célpontjai. Azonban a szakemberek szerint a bankok biztonsági megoldásai mellett az ügyfelek is sokat tehetnek bankszámlájuk megóvása érdekében.

A tószegi Papp Gáborné Tímea esetéről már korábban beszámoltunk. Egyik reggel ugyanis azzal hívta fel a bank, hogy leemeltek több mint negyvenezer forintot a számlájáról. De egy jakartai ATM-nél.

Az OTP Bank akkor honlapunknak elmondta, hogy a nap huszonnégy órájában vizsgálják a bankkártyás tranzakciókat. A fogyasztó kártyahasználati szokásaitól jelentősen eltérő mozgások esetén pedig részben vagy egészben felfüggeszthetik a kártya használatát.

Emellett egyeztetnek a kártyabirtokossal is, hogy valóban ő kezdeményezte-e az adott műveletet.

Az OTP Bank kommunikációs osztálya arra is felhívta a figyelmet, hogy az ügyfeleknek mindig megfelelő óvatossággal és gondossággal kell eljárniuk.

– Ugyanúgy vigyázzunk a bankkártyánkra, mint a készpénzre! Ne hagyjuk őrizetlenül, ne tartsuk láthatóan szem előtt, és ne hagyjuk gépjárműben! Lehetőség szerint naponta ellenőrizzük, hogy megvan-e és még a legközelebbi családtagjainknak se adjuk kölcsön! Igényeljünk inkább a számlához társkártyát! – hangsúlyozta a kommunikációs osztály.

A pénzintézet azt javasolja, hogy a vásárláskor és pénzkivétel alkalmával mindig őrizzük meg a bizonylatot és vessük össze a havi bankszámlakivonattal. Ha biztosak vagyunk abban, hogy nem mi hajtottuk végre a kérdéses tranzakciót, jelezzük azt a banknak, és tiltassuk le a kártyát.

Az OTP Bank kommunikációs osztálya az ATM-ek használatával kapcsolatban is körültekintésre int. Mindig ellenőrizzük, nem látunk-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy nyilvánvaló rongálás nyomait az automatán.

Az ATM-ek használátánál is oda kell figyelni a gyanús jelekre
Forrás: Shutterstock

Például a kártyanyílásra nincs-e ráhelyezve valami. Ebben az esetben ne használjuk az ATM-et, de akkor sem, ha bármiféle hibaüzenetet látunk a képernyőn. Mielőtt kártyánkat elővesszük, győződjünk meg róla, hogy nem látunk-e a közelben gyanúsan viselkedő személyt vagy személyeket.

Gyanakodjunk, ha az automata használata közben, különösen, ha a kártyánkat nem adta ki a gép, egy idegen nagyon segítőkésznek bizonyul, még ha banki alkalmazottnak adja ki magát, akkor is. Még véletlenül se adjuk ki a kezünkből a bankkártyánkat és ne áruljuk el a PIN-kódunkat.

Ha az automata elnyeli a kártyát vagy technikai hibára utaló üzenetet ír ki, azonnal hívjuk a bankot. Lehetőleg az automata mellől telefonáljunk, ne hagyjuk el a helyszínt!

Ne hagyjuk, hogy egy ismeretlen hívja fel helyettünk a bankot, hiszen nem tudjuk ellenőrizni, milyen számot hívott, ezáltal könnyen illetéktelenek számára adhat ki bizalmas adatokat. Ha pedig az ügyintéző a PIN-kódunkat kéri, biztos, hogy nem jó számot hívtunk.

Tartsuk titokban a PIN-kódunkat

ankkártyánk PIN-kódját tartsuk a lehető legnagyobb titokban, olvasható a témával kapcsolatban a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ weboldalán. Próbáljuk fejből megjegyezni, ne írjuk rá a kártyára, máshová felírva pedig lehetőleg ne tartsuk a kártya közelében.

Továbbá ne adjuk meg sem telefonon, sem írásban, illetve ne közöljük senkivel. PIN-kódnak ne válasszunk a személyünket kézenfekvően azonosító számokat. Például születési év vagy irányítószám. Ha kézhez vettük a kártyánkat, azonnal írjuk alá, a PIN-kódot tartalmazó borítékot pedig semmisítsük meg.

Internetes vásárlás esetén is legyünk körültekintőek. Kártyaszámunkat ne adjuk meg e-mailben vagy faxon, de a PIN-kódunkat se. Ez utóbbit ugyanis még internetes vásárlás során sem kérhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában