TURIZMUS

2018.04.11. 06:57

Nehezen indul a szezon, a jó időben bíznak a Tisza-tónál

A csapadékos március nem kedvezett a szezonkezdésnek. Már megjelentek az első turisták, kifutottak az első csónaktúrák a kikötőkből. Ennek ellenére a nagy roham még várat magára. Az érintettek optimistán várják a nyári hónapokat.

Ujvári László

Az előfoglalások már most is erős nyarat ígérnek. Idén is nagyon sok látnivalóval várja a turistákat a Tisza-tó térsége

Fotó: Ujvári László

Bár a tavaszi rossz idő miatt nehezebben indul az év, az előfoglalások erős nyarat ígérnek. Sokan már tavasszal is szerveztek programokat, például a március 15-i és húsvéti hosszú hétvégékre.

– A kedvezőtlen idő ellenére szép számmal akadt érdeklődő a csónaktúrákra és a tanösvény-látogatásra – kezdte Szabics Gábor, a Szabics Kikötő és Szabadidőpart munkatársa.

Optimisták, bíznak benne, hogy jó évük lesz. Idén megújították mindkét tanösvényüket, elvégezték a szükséges karbantartást. Madárodúkat is kihelyeztek, melyek nagy részét már birtokba vették a szárnyasok.

– Idén speciális fotóstúrákat fogunk szervezni, az elsők már elindultak. Közismert, hogy a Tisza-tónak páratlan a madárvilága, a külföldiek is előszeretettel fotózzák – szólt hozzá Varga László, a kikötő másik munkatársa.

Elmondása szerint frissítették a programkínálatot, idén hagyományőrzésben is gondolkoznak. A Tisza-tavi Ökocentrum számára ilyenkor csendesek a hétköznapok, ám hétvégente sok látogató keresi fel a létesítményt. Az időjárás és a természet viszont itt is nehezíti a szezonkezdést.

– Számos szabadtéri, ilyenkor esedékes munka, felújítás csúszik – mondta kérdésünkre Kiss János igazgató. Hozzátette, a várható áradás miatt a magasabb, nyári vízszint beállítása is várat magára. Ezért a tóra irányuló kishajós és csónakos programokat is a megszokottól később tudják elindítani.

A nehéz kezdés ellenére azonban optimisták a továbbiakat illetően. Biztató, hogy az eddig számolt vendégforgalmuk nem marad el a korábbi évekétől.

Ugyancsak pozitív az idei kilátásokat illetően a tiszaszőlősi Aranyosi Kikötő vezetője. Az előfoglalások azt mutatják, hogy a korábbinál több csónakot és lakókocsit szeretnének elhelyezni a kikötőben.

– A sátorozós vendégeink száma évről évre növekszik. A júliusi, augusztusi előfoglalások éppen most érkeznek – vélekedett Nagy Krisztián. A nagy érdeklődésre tekintettel bővítik a lakókocsiparkot és a csónakhelyek számát. Tapasztalataik szerint tavaly a sétahajózás volt a sláger, míg idén nagy valószínűséggel a sátorozás lesz.

Az előfoglalások már most is erős nyarat ígérnek. Idén is nagyon sok látnivalóval várja a turistákat a Tisza-tó térsége
Fotós: Ujvári László

 

Az előfoglalások számának növekedését tapasztalják a nagyobb szálláshelyek is. A tiszafüred-örvényi Hotel Hableány és Étterem számára rendszerint az október-novemberi horgászszezon a legforgalmasabb. A visszatérő vendégek általában jó előre, akár egy évvel korábban lefoglalják a szállást.

– Az elmúlt években egyre több a glutén- és laktózérzékeny vendég. Ezeket az igényeket már két éve ki tudjuk elégíteni – osztotta meg az érdekes tapasztalatot Gacsal Elvira üzletvezető. Az étlapon évek óta a halételek a legnépszerűbbek.

A vendégforgalom évek óta fokozatosan emelkedő tendenciát mutat Kiskörén is. Ezt legjobban a strandon megforduló vendégek száma igazolja. A kisvárosban jelenleg a szabad vízi strand és a Hallépcső a legfőbb turisztikai attrakció. Céljuk, hogy folytatódjon az emelkedés, a látogatók pedig minél több időt töltsenek a városban. Ehhez azonban programokra van szükség…

Szükséges a szálláshelyek fejlesztése

– Kiemelkedő látogatottságú a júniusi városnap, augusztusban az Ifjúsági nap és a szeptemberi Csülökfőző Fesztivál – magyarázta Baloghné Szilágyi Tünde. A kiskörei Tourinform Iroda és Művelődési Ház vezetője úgy véli, a továbblépéshez attrakció- és szálláshely-fejlesztésre van szükség. Ebbe beleértendő a meglévő szálláshelyek komfortfokozatának növelése és az új szálláshelyek létreho­zása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában