TISZAFÖLDVÁR

2018.04.19. 18:33

Szent-Györgyi Albert emlékére sétáltak

Csaknem hatvanan vettek részt azon a Szent-Györgyi Albert-emlék­sétán, melyet a Tiszazugi Földrajzi Múzeum szervezett Szegeden.

Joó Zsuzsa

Busszal utaztak az érdeklődők Tiszaföldvárról a Tisza-parti városba. A kirándulással a szervezők arra emlékeztek, hogy Szent-Györgyi Albert nyolcvan évvel ezelőtt vehette át a Nobel-díjat.

Béres Mária múzeumigazgató elmondta, a séta a Déri Miksa Szakgimnázium elől indult. Az épület az első világháború idején katonakórházként működött, majd 1921-től a szegedi egyetem orvosi vegytani intézetének is helyet adott. 1930 és 1935 között Szent-Györgyi Albert ebben az épületben élt és dolgozott.

1932 őszén itt mutatta ki a paprika C-vitamin-tartalmát, és itt sikerült először a világon nagy mennyiségben C-vitamint előállítani. Így a Déri iskola épülete méltán nevezhető a C-vitamin szülőhelyének.

Ez az egyetlen hely az országban, ahol Nobel-díjjal jutalmazott felfedezés született. Az érdeklődők az iskola bejárása után elsétáltak a Dugonics, majd a Dóm térre, és megkoszorúzták a tiszaföldvári születésű Somogyi Károly kanonok szobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában