RENDŐRÖK VERSENYEZTEK

2018.05.16. 19:50

Emberölés, öngyilkosság és gázolás a szolnoki Tiszaligetben (galéria)

Hasba lőtt férfi hevert a földön a számítógépasztal előtt. De vajon mi történhetett vele? A gyilkos fegyver végül onnan került elő, ahonnan nem is gondolnánk.

Czakó Nóra

Az asztal lapja alá rögzítették és összekötötték a billentyűzet fiókjával. Így mikor az áldozat kihúzta azt, végzetes találat érte. Ilyen és ehhez hasonló esetek várták a helyszínelőket szerdán a XII. Országos Bűnügyi Technikai Versenyen, melyet idén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendezett meg.

Az ország legjobb bűnügyi technikusai mérték össze tudásukat a Turisztikai és Szabadidő Központban megtartott versenyen. Szűkebb hazánkat kivéve ugyanis minden megye rendőr-főkapitánysága képviseltette magát.

Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivőtől megtudjuk, hogy a húsz csapatnak húsz állomáson kellett a feladatokat teljesíteni, melyek között akadtak elméletiek és gyakorlatiak is. Mindegyik helyszínen csupán húsz-húsz percet tölthettek el a csapatok.

– A feladatok többségét az életből merítettük, de vannak extrémek és különlegesebbek is. Ugyanis akik ezen a versenyen részt vesznek, évek vagy évtizedek óta végzik ezt a munkát, és napi szinten találkoznak ilyen esetekkel.

– Így lehet, hogy nekik már nem tudunk újat mutatni. A szervezők azonban igyekeztek úgy összeállítani a feladatokat, hogy érdekesek és meglepetésszerűek legyenek – fejti ki Szabó Zita a mögötte álló JAK-52-es repülőgépre mutatva, mely ezúttal egy benzinlopás helyszíne.

A szóvivő elmondja, ez sem egy szokványos eset, hiszen nem biztos, hogy mindenki találkozik helikopterrel, repülőgéppel, vagy ilyen jellegű helyszínnel pályafutása során. Az egyik csapat időközben már készülődik a nyomrögzítéshez.

Előbukkannak a kesztyűk, szájmaszkok, ecsetek. A repülőgép szárnyára különféle porok kerülnek, a nyomrögzítő eszközre pedig ujjlenyomatok.

Majd megszólal a sziréna. A helyszínelők összecsomagolják a felszerelésüket és átmennek a következő sátorhoz.

Itt egy idős nő holtteste várja őket üres gyógyszeres dobozokkal körülvéve. A mellette lévő asztalon pedig egy füzet. Mint kiderül, az idős beteg nő öngyilkosságot követett el, előtte azonban búcsúlevelet írt, melyben azt is közli, hová rejtette a pénzét.

Fotós: Fodor Orsolya

A postás azonban elégette az üzenetet, és magával vitte a pénzt. A füzet megmaradt lapján azonban nyomott hagyott a toll.

A következő állomás ez egyik legérdekesebb. Egy jetskit loptak el a tolvajok, ám hátrahagytak egy lábnyomot. A gond csak az, hogy húsz centis víz fedi. A bűnügyi technikusoknak arra kell rájönniük, hogyan rögzítsenek egy víz alatti lábnyomot.

Baleseteknél is helyszínelnek a versenyzők. Az egyik sátorban egy elgázolt ember fekszik, pólóján keréknyommal. Ennél szerencsétlenebbül járt azonban az az áldozat, akit egy vonat vágott ketté.

A társszervek is képviseltetik magukat a versenyen, így a büntetés-végrehajtási intézet járművénél is feladat vár a versenyzőkre, melyet egyébként az életből merítettek. A rabok rosszul lettek és feltételezték, hogy kábítószertől. Ezt kell megtalálni az autóban.

A katasztrófavédelem által felügyelt állomáson pedig egy olyan „házzal” találják szemben magukat a versenyzők, melynek ablakából dől a füst.

Fotós: Fodor Orsolya

A rendőrök először kimentik a bent tartózkodó embert és kihozzák az éghető és robbanóanyagokat is.

Mint kiderül, a házat Molotov-koktéllal gyújtották fel.

Fontos a bűnügyi technikusok munkája

Szabó Zita arról is beszél honlapunknak, hogy a bűnügyi szakterület leglátványosabb, legérdekesebb része a bűnügyi technikusok munkája, mely rendkívül fontos is.

Hiszen a nyomok, bizonyítékok rögzítésének lényeges szerep jut a bűncselekmény felderítésében.

Az egyik versenyző, Bándli Tibor alezredes, már több mint húsz éve dolgozik bűnügyi helyszínelőként a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elárulja, hogy ilyen feladatokra számítottak, a repülőgépes állomás azonban számukra újdonság volt.

– Tavaly mi rendeztük a versenyt, így elmondhatom, hogy a bűnügyi területen dolgozó kollégák között értéke van annak, ha valaki dobogón végez – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában