EGY VÁLLALKOZÓ ELVITETNÉ

2018.05.16. 11:25

Az önkormányzat megvédi a partifecskék fészkeit Szelevényen

Partifecskéket védenek Szele­vényen. A Svájger-major melletti cukorgyári mésziszapba vájtak fészket a kis madarak, egész telepet alakítva ki az oldalában. A sok évvel ezelőtt lerakott, majd magára hagyott mésziszapot azonban egy vállalkozó szeretné elvitetni, ezt az önkormányzat nem hagyja.

Joó Zsuzsa

Mindenképp szeretnék megmenteni a partifecskéket és azok élőhelyeit a szelevényiek – mutatja Pánczél Ferenc polgármester.

Fotó: Mészáros János

– Egészen biztosan nem engedjük elhordatni az odúkkal teli kupacokat – mondja határozottan Pánczél Ferenc polgármester.

– Ha idáig nem zavart senkit a halom, akkor az a jövőben is ott tud maradni.

A településvezető hozzá­fűzi, a terület most senki földje, csaknem másfél évtizede magára hagyták. Ennyi év után azonban az önkormányzat úgy érzi, felelős a helyért és a rajta élő védett állatokért.

– Megóvjuk tehát a madarakat, hiszen tudjuk, a partifecske természetvédelmi szempontból a legkritikusabb helyzetben lévő fecskefaj – szögezi le a polgármester.

Pánczél Ferencnek igaza van: a partifecskék állománya egyre csökken, és nemcsak Magyarországon, hanem szerte Európában is. A védettség ellenére (tízezer forint a természeti értéke) évente akár tízezer fészek, tojás, fióka és fészkelő madár pusztul el a felelőtlen emberi tevékenység miatt.

Talán nem annyira ismert tény, hogy a hazai partifecske-­állomány több mint fele homok- és kavicsbányákban, valamint építési árkokban, gödrökben fészkel.

Dr. Szép Tibor ornitológus, egyetemi tanár (aki számos kutatást végzett térségünkben, főleg a Tisza mentén) arra hívja fel a figyelmet, hogy a partifecskék által lakott partfalakon, azok felett, előtt és oldalának ötméteres sávjában mindennemű földmunkát szüneteltetni kell a fészkelési időszakban, azaz április 20-a és augusztus 20-a között.

A költési időszakon kívül azonban a már nem lakott, régi üregekkel teli partfalak lebányászása és új falak kialakítása határozottan kedvező a partifecskék védelme szempontjából.

Katona Mihály kunszentmártoni madármegfigyelő hangsúlyozza, a Hortobágyi Nemzeti Park felügyelőjétől is bármikor segítséget lehet kérni a fecskevédőknek – ha szükséges, akár a szelevényi önkormányzatnak is.

Ők „hivatalból” járnak el madárvédelemügyben, amire nagy szükség van. Katona Mihály is úgy véli, a fecskék száma felére csökkent hazánkban és a Tiszazugban is az utóbbi időben.

Mindenképp szeretnék megmenteni a partifecskéket és azok élőhelyeit a szelevényiek – mutatja Pánczél Ferenc polgármester.
Fotós: Mészáros János

Ebből a parti- és a füstifecskék 30–40 százalékkal, a molnár­fecskék akár 60 százalékkal is kevesebben élnek, költenek.

Ennek egyik oka a globális felmelegedés, a másik az élőhelyek (istállók, ólak) felszámolása (azaz az élettér leszűkülése) és csak a harmadik ok az emberi tevékenység.

– Sajnos, Kunszentmártonban is sok helyen látom, hogy leverik a fecskefészkeket. Hiába jár ezért büntetés, alig-alig lehet bizonyítani a természetkárosítást – magyarázza Mihály.

Hozzáteszi, örömteli viszont, hogy Tiszasason, az Újszőlőben található az ország egyik legnagyobb parti­fecsketelepe. Régebben itt 3500 lyukat számoltak, de tavaly is még csaknem kétezer fészkelőhelyet.

Százból hatvan elpusztul útközben

A partifecske vonuló madár. Ősszel és tavasszal is öt-hatezer kilométert kell megtenni a fészkelő- és afrikai telelő­területük között úgy, hogy közben átrepülik a Földközi-­tengert és a Szaharát.

A Tisza­zugban is kutató dr. Szép Tibor ornitológus felmérése szerint ez az óriási megterhelés azt eredményezi, hogy egy átlagos évben 100 fészkelő partifecske egyedből 60–70 elpusztul a vonulás során.

E madárfajt csak úgy lehet megőrizni Magyarországon, ha biztosítani tudjuk a sikeres szaporodását, csupán így van mód a jelentős természetes pusztulást pótolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában