MEZŐTÚR

2018.06.07. 17:22

Elég volt a halálos balesetekből, körforgalomért lobbiznak Túron

Újabb megrázó baleset történt a napokban a 46-os út kuncsorbai elágazásában. Ennek nyomán ismét felerősödtek azok a törekvések, hogy körforgalommal tegyék biztonságosabbá ezt a kereszteződést.

Szilvási Zsuzsa

Kamion és két gépkocsi ütközött a 46-os főút kétpói elágazásánál. Az egyik vétlen autó kettészakadt és a kizuhanó vezetője a helyszínen elhunyt. A helyiek körforgalmat szeretnének ebbe a kereszteződésbe.

Fotó: Mészáros János

Mécsesek és virágok jelzik a legutóbbi tragédia helyét, talán némi óvatosságra késztetve az arra járókat. Remélhetőleg eszükbe jut, hogy ez a baleset már a sokadik volt, s körültekintőbben hajtanak ki a főútra.

– Nézzék, ez a kereszteződés egész jól belátható. Mégis rendszeresen történnek itt tragédiák – mutatja Sándor Istvánné.

– Nemrég olvastam, hogy aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy körforgalom épüljön ide. Nagyon jó kezdeményezés. Én mindenképpen aláírom, hiszen sokkal biztonságosabb lenne úgy.

A szóban forgó főutat nemrégiben újították fel, minőségére tehát nem lehet panasz. Az autóvezetők figyelmére azonban annál inkább...

– A kérdéses csomópont baleseti helyzete természetesen társaságunk előtt is ismert – tájékoztatta honlapunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóreferense.

– A legutóbbi halálos közlekedési balesetben elsődleges információink szerint az alárendelt irányból érkező, balesetet okozó személygépjármű nagy sebességgel érkezett a csomópontba, és nem adta meg az elsőbbséget a főútvonalon közlekedő járműveknek.

– Az elmúlt tíz évben bekövetkezett, személyi sérüléssel járó csomóponti balesetek elemzéséből megállapítható, hogy a balesetek jellemzően sebességtúllépésből és elsőbbségadási kötelezettség elmulasztásából adódtak.

– A Mezőtúri Rendőrkapitánysággal egyeztetve az elmúlt évben az útkereszteződésben forgalomtechnikai beavatkozásokat végeztünk. A 46-os főút mintegy 11 kilométeres szakasza 2016-ban teljeskörűen megújult, ez a beavatkozás érintette a kérdéses csomópontot is.

– A burkolatfelújítás részeként a főút forgalomtechnikai jelzései megújultak, valamint fényvisszavető burkolati prizmákat is kihelyeztek.

– A lakott területen kívül található közúti csomópontok forgalombiztonságának javítása társaságunk számára is kiemelt baleset-megelőzési célkitűzés – tette hozzá a sajtóreferens.

– A veszélyre történő figyelemfelhívás és sebességkorlátozás bevezetésén kívül kevés sebességcsökkentést kikényszerítő eszköz áll a szakma rendelkezésére. Álláspontunk szerint a rendőri jelenlét fokozása mellett kizárólag a csomópont-átépítés nyújthat hosszabb távon jelentős változást.

Kamion és két gépkocsi ütközött a 46-os főút kétpói elágazásánál. Az egyik vétlen autó kettészakadt és a kizuhanó vezetője a helyszínen elhunyt. A helyiek körforgalmat szeretnének ebbe a kereszteződésbe.
Fotó: Mészáros János

– Így a csomópont körforgalommá történő átépítését természetesen támogatjuk, és azon dolgozunk, hogy a projekt megvalósításához szükséges források a rendelkezésünkre álljanak majd.

– Egy ilyen beruházás ugyanis több százmillió forintos értékű munkát jelenthet. Addig is a terveink között szerepel, hogy az útkereszteződés baleseti helyzetének javítása érdekében rövid időn belül az érintett társszervek (rendőrség, közlekedési hatóság, önkormányzatok) bevonásával rendkívüli forgalmirend-felülvizsgálatot tartunk.

A képviselő is jelezte a problémát

A legutóbbi baleset után Boldog István, a térség országgyűlési képviselője is megkereste a közút megyei vezetőit. Levélben kérte, hogy a lehetőségek függvényében a kérdéses helyen mielőbb létesüljön körforgalom.

Emellett azt is szorgalmazta, hogy kötelező elsőbbségadást előíró közlekedési táblákat helyezzenek ki a kereszteződésbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában