SZÉP EMLÉKEK

2018.06.12. 19:55

Negyvennégy év után búcsúzik az újszászi középiskolától Rózsa György igazgató

Negyvennégy év után búcsúzik az újszászi középiskolától Rózsa György igazgató. Az intézménytől természetesen továbbra sem szeretne elszakadni. Már csak azért sem, hiszen túl szorosak a szálak, melyek ide kötik. Gyerekként, kisdiákként ő maga is itt tanult az akkor még közös igazgatás alatt működő általános és középiskolában. 2012 óta egyébként az intézmény – Rózsa Imre Középiskola és Kollégiuma – édesapja, az alapító igazgató nevét viseli.

Kovács Berta

A búcsúzó Rózsa Györgyöt munkatársai meglepték egy plakettel a pedagógusnapon

Fotó: Kovács Berta

– Újszászra 1963-ban költöztünk, onnantól itt jártam iskolába, itt is érettségiztem – idézte fel a kezdeteket Rózsa György, akivel a városi pedagógusnapi ünnepségen beszélgettünk.

– Apukám és anyukám is pedagógus volt, édesapám az indulástól egészen 1990-ben bekövetkezett haláláig vezette az intézményt. Úgy voltam vele: na, pedagógus én aztán biztos, nem leszek! Szegedre mentem tanulni, ahol elvégeztem a közlekedés-automatika szakot.

– Apukám azonban 1974-ben szólt, hogy nem jönnék-e haza, mert most indul egy vasúti szak, és kellene oda egy tanár. Gondoltam, egy évet éppen taníthatok, esetleg kettőt. Ebben az évben nősültem, a feleségem is pedagógus volt, kaptunk is egy szolgálati lakást, így jól jött ez a lehetőség.

– Én voltam akkor itt a legfiatalabb pedagógus. És végül itt maradtam! Aztán elvégeztem a pedagógia szakot is és műszaki tanár lettem. A későbbiekben pedig, amikor elindult ez az informatikai „őrület”, beiratkoztam Debrecenben az informatika szakra és a számítástechnikai tanári oklevelet is megszereztem – sorolta Rózsa György.

Édesapját Diószegi Sándorné, a korábbi helyettes követte a poszton, nyugdíjazása után pedig hárman pályáztak a helyre, amit Rózsa György nyert el.

1996 óta az iskola működött teljesen önálló intézményként, tartozott az önkormányzathoz, majd 2013-tól a KLIK-hez. 2015. július elsejétől pedig a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum tagintézményeként működik, számos változást, átalakulást megéltek.

– Annak idején a régi általános iskolában indult meg az oktatás. A mostani intézmény alapépületét 1972-ben húzták fel, ’86-ben készült el hozzá a kollégium. Apukám révén minden építkezésen ott voltam. Tulajdonképp az építésvezetőséget én láttam el a felújításnál – árulta el.

Az oktatás és igazgatóskodás éveihez persze rengeteg emlék köti.

– A tanári munkát nagyon szerettem, osztályfőnök voltam végig, imádtam a gyerekeket. Régen a kollégisták csak háromhetente jártak haza, kellett nekik valami programot csinálni. Volt az iskolának autóbusza, és bejártuk egész hazánkat és a környező országokat is. Régen nem osztályok, hanem az egész iskola utazott – mesélte kalandjaikat.

Mert az utazások nem egyszer valóban kalandosra sikerültek.

– Egyszer, még a 80-as években, az erdőben véletlenül átszöktünk a gyerekekkel Csehszlovákiába Somoskőnél. Nem volt nálunk útlevél se. A határőrségnél jöttünk vissza. Mondtam a gyerekeknek, hogy hátráljatok, hátráljatok… és addig hátráltak, míg mindenki átért a magyar oldalra, csak én maradtam.

– Odaszóltam a határőrnek, hogy na, jöjjön át, megiszunk egy pofa sört. Ő csak kiabált, de addigra már én is átértem a határon, így megúsztuk – idézte fel nevetve.

A búcsúzó Rózsa Györgyöt munkatársai meglepték egy plakettel a pedagógusnapon
Fotó: Kovács Berta

– Olyan is megesett velünk, hogy a gyerekek összevesztek, hová menjünk kirándulni. Elindultunk, és végül Velencében kötöttünk ki. De olcsón megúsztuk. Menetben, hajnalban Jesolóban a strandolók szóltak, hogy az egyik hajó iskolahajó és Velencébe megy. Mondtam, ha nem szólalunk meg, senki nem jön rá, hogy nem olaszok vagyunk, és felszálltunk rá. Bejártuk Velencét. A Dózse-palotába is bejutottunk, hátulról. Udvariasan kinyitottuk a turistáknak a Szent Márk térre vezető ajtót, és besurrantunk rajta!

Nagyon kötődik az intézményhez, és bőven van még ötlete

Az intézményvezetőt nemcsak a diákok, de a munkatársak is szeretik. Pedagógusnapra a középiskola dolgozóitól egy „Rózsa Györgynek, a szív és lélek igazgatójának” címzett plakettet kapott.

– El sem tudom képzelni, mit fogok csinálni nyugdíjasként – sajnálkozott Rózsa György –, de azt gondolom, valamilyen szinten továbbra is a része leszek az iskola életének. Közel is leszek, az iskolával szemben lakom. Egy kis szobát már létrehoztunk a volt nyugdíjasoknak, majd ott elleszünk, és ha segítségre lesz szüksége a kollégáknak, kéznél leszünk. Egyébként még rengeteg elképzelésem lenne, örülnék, ha azok is megvalósulnának. Az iskolából még hiányzik egy uszoda, a tanároknak megígértem egy szaunát, egy szoláriumot, ezek megvalósítása még előttünk áll!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában