KARCAG

2018.06.07. 19:57

Bemutatjuk a Hortobágy egyetlen női Örökös pásztorát, Piroska nénit

Újra tizenketten ülnek Hortobágy Örökös pásztorainak asztalánál. A minap megtartott titkos szavazáson a pásztorok a karcagi Béres Mihályné Márki Piroskát beválasztották a jeles asztaltársaságba. Piroska néni meghatottan beszélt honlapunknak erről.

Daróczi Erzsébet

Béres Mihályné Piroska néni szülei emlékére lakásában egy múzeumszobát rendezett be.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mint ahogy a korábbi években, most is a szokásos pásztortalálkozóra hívtak meg a Hortobágyra. Sorra érkeztek is az ismerősök, akikkel elkezdtem beszélgetni.

– Megemlékeztünk az utolsó találkozó óta elhunyt pásztorokról is, majd a házigazda arra kért néhányunkat, fáradjunk ki a teremből, mert most titkos szavazás lesz – idézi fel a történteket Piroska néni.

– Nem gondoltam, hogy egyedüli nőként idén én lehetek a 12. pásztor. Nagyon meghatódtam, amikor kiderült, hogy beválasztottak maguk közé a pásztorok.

– Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a közel hatvanéves pásztor- és juhtenyésztési múltammal méltónak találtak erre a rangos elismerésre, mely olyan, mint a Nemzet Színésze, csak én a pásztorok között lehetek a legjobb – állítja Piroska néni.

– Családunkban a juhászat generációk óta életforma volt, a fiam révén ma is az.

Édesapám, Márki Elek szigorú és igazságos ember volt. Már gyerekként mindannyiunknak az életkorunkhoz, erőnkhöz mért feladatot adott iskola után, mert kedves szüleink arra nagy gondot fordítottak, hogy rendesen járjunk iskolába.

Később, felnőtt fejjel jöttem rá arra, milyen jól is neveltek bennünket.

Piroska néninek természetes volt, hogy továbbviszi a családi juhász hagyományokat. Édesapám mindnyájunkat támogatott a törekvéseinkben.

Béres Mihályné Piroska néni szülei emlékére lakásában egy múzeumszobát rendezett be.
Fotó: Daróczi Erzsébet

Aki a juhászatot akarta folytatni, hozzásegítette, hogy családot alapíthasson, a maga kenyerén éljen, nyája legyen. Így volt ez a mi esetünkben is férjemmel.

Édesapám országosan is elismert juhász volt, sikeres tenyésztői munkáját Kossuth-díjjal ismerték el.

Részt vesz minden fesztiválon

Bár Béres Mihályné már betöltötte a hetvenedik életévét, ma is minden esztendőben ott van a karcagi birkafőző fesztiválon.

Ma már csak a zsűri munkájában vesz részt, de még két évtizeddel ezelőtt a birkanyírástól, körmöléstől a nyúzáson át a házi szappan főzéséig mindent megcsinált.

Sajnos a betegség őt sem kímélte, így évekkel ezelőtt szögre akasztotta a szeredást és a kampósbotot.

Birkafőző, sajt- és túrókészítő tudását azonban átadta lányának és fiának, de unokái is biztos kézzel forgatják a fakanalat. Fia ma is tart juhokat, így tovább él Márki nagyapa öröksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában