Lehet, hogy nyugat-nílusi láz?

2018.06.02. 15:20

Rejtélyes betegséggel küzd a tiszaföldvári férfi, az orvosok sem tudják, mi baja

Rejtélyes betegséggel küzd a tiszaföldvári Pintér Zoltán. A korábban tetterős férfi ma alig tud mozogni és szinte teljesen megvakult. Az orvosok szerint talán a nyugat-­nílusi láz okozza a tüneteket vagy esetleg valami belső gyulladás. A férfi küzdeni akarása példaértékű.

Joó Zsuzsa

Pintér Zoltán valamilyen rejtélyes betegségtől szenved tavaly augusztus óta.

Fotó: Mészáros János

– Ne kapcsolják fel a lámpát! Bánt a fény! – figyelmeztet bennünket Pintér Zoltán. Lassan hozzászokik a szemünk a félhomályhoz, a tárgyak, a személyek kirajzolódnak körülöttünk.

A férfi ágyban fekszik, fölötte kötélhágcsó-kapaszkodók és plafonra erősített ipari csörlő. Mellette hatalmas asztal, szélére fogantyút csavaroztak.

Ebben a helyiségben minden Zoltán kényelmét szolgálja.

– Hát így élek... – foglalja össze röviden mindennapjait a beteg. Az egykor tetterős férfi most alig-alig tud mozogni és szinte semmit nem lát.

– Tavaly augusztus 27-én belázasodtam. Negyven fokot mutatott a hőmérő. Egy hónapig égtem a lázban.

– Mindenem lemerevedett, őrült fájdalmaim voltak. Csak feküdtem és vártam, hogy végre elmúljék az egész – meséli az egykor saját földjén gazdálkodó férfi.

– Úgy érzem magam, mint a pulikutya, ha megkötik – jegyzi meg, közben igyekszik könyökére támaszkodni. Ereje fogytán visszahanyatlik a párnára.

– Vannak nehéz pillanatok... – csuklik el a hangja.

Azt mondja, a legborzasztóbb, hogy senki nem tudja, mi is történt, történik vele. Egy korai diagnózis szerint az alig ismert, ám igen rettegett, szúnyogok által terjesztett nílusi betegséget állapították meg, de az orvosok ma már visszakoznak.

Talán valami belső gyulladás tombolhat benne. De hogy pontosan mi ez, hogyan kell kezelni, azt senki nem tudja. Tovább rontott a helyzeten, amikor – vélhetően a folyamatos magas láz miatt – Zoli egyik szemére megvakult, a másikon szürke hályog alakult ki.

Megműtenék, de csak hónapok múlva, annyi a várakozási idő a beavatkozásra. Így most egyik szemére lát csak nagyon keveset.

„Egyik napom olyan, mint a másik. Halott napok. Értelmetlenek.”

– Olvasni könyvből nem tudok, a keresztrejtvény is felejtős. Van azonban számítógépem.

– Egy nagyító segítségével olvasok rajta, így tartom a kapcsolatot a külvilággal. Egy beszédfelismerő program alakítja át a szavaimat leírt szöveggé – a férfi előveszi a könyv nagyságú táblagépet, bekapcsolja.

Pintér Zoltán valamilyen rejtélyes betegségtől szenved tavaly augusztus óta.
Fotó: Mészáros János

A közösségi oldal töltődik be azonnal, kiderül, azt szereti nézegetni Zoli napközben. Ott mindig történik valami.

– Azért esetenként körülöttem is zajlik az élet. Jönnek a rokonok, az unoka... az mindig öröm.

Kérdésünkre, szokták-e biztatni őt bármivel is az ismerősök, Zoli csak a fejét ingatja.

– Szoktak, de mi értelmeset tudnának nekem mondani? Nem vágyok egyébként sok mindenre, csak hogy kicsikét lássak jobban, meg fel tudjak ülni. Javasolta az orvos, hogy járjak el gyógytornászhoz, meg reumatológiára.

– Csak abba nem gondolt bele, hogyan jutok el odáig. Ha Szolnokra akarok menni, bérautóval megyek, mások segítségére szorulva.

– Tízezer forint... A betegszállítók segítségét egyelőre nem kérem, mert az egynapos mutatvány lenne – magyarázza.

A család nem panaszkodik az anyagiak miatt, pedig kétszer is meg kell gondolniuk, mire költenek. Zoltán rokkantnyugdíjat kap, párja, Éva dolgozik, de állataik is vannak.

– Most a feleségem látja el egyedül a jószágokat, hajnali háromkor kel, hogy megetesse őket, engem is rendbe tegyen.

– Utána megy a munkahelyére, siet haza, majd újra én és az állatok. Hová is lennék nélküle...! –fordul szeretettel a társa felé, akivel harminckettő éve élnek együtt jóban és (sajnos) mostanában a rosszban is.

Bármennyire is kilátástalannak tűnik most Zoltán élete, ő mégis tervez. Előre öt, tíz évet is. Azt mondja, méhészkedésből szeretne majd élni.

– Ha nem bíznék benne, hogy meggyógyulok, régen feladtam volna. Nem lennék – ingatja fejét.

Búcsúzásképpen megkérdezzük házigazdánkat, mit kívánjunk neki.

– Egy kiló egészséget. Tudják mit? Tíz deka is elég lenne – nevet Zoltán keserédesen.

Híres embereknek is lehet különleges „nyavalyájuk”

Számos rejtélyes betegséggel találkozott már az orvostudomány hazánkon kívül is. A teniszbajnok, idén 38 éves Venus Williams például az alig ismert Sjögren-szindrómában szenved. Ez egy autoimmun betegség, amely leggyakrabban a 40 éven felüli nőket sújtja.

Jellegzetes tünetei a fájdalom, a kimerültség, továbbá a szem- és szájszárazság.

Hallottak már a Morgellons-szindrómáról? A betegek úgy érzik, mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt, amihez viszketés, csípés és harapás érzete társul.

A tudomány jelenlegi állása szerint a szindróma nem más, mint parazitafertőzés-érzékcsalódás.

A Lewis Carroll Alice csodaországban című művéről elnevezett betegségnél az érintettek valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak látják a tárgyakat. Az állapothoz gyakran migrén is társul.

Mivel Carroll is szenvedett migréntől, a tudósok azt gyanítják, hogy művét talán a rejtélyes betegség ösztönözte.

Mi az a nyugat-nílusi láz?

A nyugat-nílusi láz szúnyogcsípéssel átvihető vírusos megbetegedés. Az utóbbi években több környékbeli országban is feltűnt. Tavaly két magyar is meghalt (ráadásul Szolnok megyeiek – a szerk.) a láz miatt. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága is megerősítette korábban az MTI-nek.

A vírust a Culex moszkitók terjesztik madarakról emberre, szúnyogcsípés révén. Ezek a szúnyogok nappal aktívak. A betegség 80-85 százalékban tünetmentesen zajlik, a lappangási idő 3-6 nap. A betegség bevezető tünetei: hányinger, láz, fényérzékenység, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás.

Idősekben, a betegség második periódusában agyhártya-, agyvelőgyulladás alakulhat ki. Jelenleg csak tüneti kezelés lehetséges, oltóanyagot még nem fejlesztettek ki.

Felismerni nem könnyű

Egyelőre nem tudják az orvosok, milyen betegséggel küzd a tiszaföldvári Pintér Zoltán. Vajon tényleg a nílusi kór támadhatta meg? Vagy belső gyulladással küzd?

A ritkán előforduló fertőzések felismerése olykor nem könnyű feladat.

A tüneteket általában a háziorvos diagnosztizálja elsőként. Ezt követően a betegek kórházi ellátása a területi ellátási kötelezettség szerint, egészségi állapotnak megfelelő ellátási szintet biztosító egészségügyi intézményben történik.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya arról tájékoztatott, mindezt figyelembe véve a járványügyi intézkedésekről szóló rendelet alapján történik a bejelentendő fertőző betegek kórházi ellátása.

Van néhány olyan fertőző megbetegedés (pl. veszettség, pestis), amelyben a pácienseket a Dél-pesti Centrumkórházba kell utalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában