SZOLNOK

2018.06.19. 06:47

Szolnokra látogat az AWS énekese

Siklósi Örs neve talán egyre több embernek cseng ismerősen, köszönhetően az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Azonban azt talán kevesebben tudják, hogy Örs egyedül is színpadra szokott állni akusztikus produkcióval. Így tesz majd a héten is Szolnokon, a Tiszavirág Fesztiválon.

Hutter Zsófia

Horpáczi Dávid

Fotó: Kaszner Nikolett

Az AWS mellett, ami egy modern metál zenekar, mindig voltak egy kicsit líraibb, könnyedebb hangvételű, akusztikus dalaim is – kezdte Örs, az AWS zenekar énekese.

– Ezek a dalok inkább a személyes történeteimet, gondolataimat írják le, míg a csapat nótái globálisabb problémákra igyekeznek felhívni a figyelmet.

A zenekar részt vett A Dal című műsorban, melyet megnyertek, ezzel övék lett a lehetőség, hogy hazánkat képviseljék a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon a Viszlát nyár című dalukkal. A nemzetközi zsűrik pontjai és a telefonos szavazatok alapján bekerültek a döntőbe, és végül elhozták a legjobb effektekért járó díjat.

– A zenekart még 2006-ban alapítottuk, és az a nagy szerencsénk, hogy kis lépcsőfokonként haladtunk – mondta Örs.

– Folyamatos volt az előrelépés, ezért mondhatni jókor jött az Eurovízió.

Az énekes elárulta, A Dalban való szereplés után egy héttel az online statisztikákból kiderült, hogy amit tizenkét év alatt elértek számokban, azt egy hét alatt megduplázták.

– Annyian hallgatták meg a dalokat, annyival megemelkedett a követőink száma – sorolja büszkén.

– Pont ezért örülök, hogy végigjárhattuk a szamárlétrát az évek alatt. Mert, ha annak idején nem kapunk pofonokat, akkor nem tanultuk volna meg értékelni az elért sikert.


Fotó: Horpáczi Dávid

A csapatért a magyar zenész szakma egy jelentős része is láthatóan összefogott a verseny ideje alatt.

– Igen, ezt mi is láttuk és éreztük – folytatta Örs.

– Nagyon jól esett mindannyiunknak. És azt gondolom, hogy szép példája az összefogásnak az is, ami ez után az Apey & the Pea zenekarral történt. Hogy az együttműködésnek hála megnyerték az egyik rangos hazai versenyt, a Nagy-Szín-Pad-ot.

Az énekes hozzátette, örül, hogy azt látja, nem ellenfélként tekintenek egymásra a hasonló műfajban játszó zenekarok.

– Bízom benne, ez hamarosan már nem csak a zenei színtéren lesz jellemző, hanem a közéletben, kicsit globálisabban is kiterjed majd ez a mentalitás – mondta.

A zenekar
Fotó: Kaszner Nikolett

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Örs elmondta, a nyaruk nagyon sűrű, és októberben szeretnék megjelentetni a következő nagylemezt, melynek munkálata már javában zajlik.

– Most, munka mellett is dalszöveget próbálok írni – teszi hozzá nevetve. – De összességében szerencsére elég jól haladunk. A lemezt beharangozó dalt és a hozzátartozó videoklipet még nyáron megismerheti a közönség – mondta.

Fotó: Kaszner Nikolett

A beszélgetés végén Örs elárulta, más szállal is kapcsolódik a megyeszélhelyhez. Ez pedig nem más, mint a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor.

– Nagyon sok embert ismertünk meg abban a táborban annak idején, akiknek azóta is rengeteget köszönhetünk – árulta el az énekes.

– Ott kezdtük meg az első lemezünk, a Fata Morgana munkálatait is. Idén, a huszonötödik alkalommal megrendezett táborban pedig újra fellépünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában