JÁSZKUNSÁG

2018.06.22. 06:58

Tényleg csak jegyzői engedéllyel lehet házibulit és kerti partit tartani?

Felröppent a hír: új rendelet lépett életbe június elejétől, kizárólag jegyzői engedéllyel lehet házibulit, kerti partit és egyéb olyan összejövetelt tartani, ami hangzavarral járhat. A hír valódiságát néhányan kétségbe vonják, de többen tényleg hallottak már róla. Mi az igazság?

Joó Zsuzsa

Baráti társaságban nem csoda, ha jó hangulat kerekedik. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Az új rendeletről, mely szerint be kell jelenteni a hangos családi összejöveteleket, én is értesültem, az interneten olvastam róla.

– Mivel nemrégen ballagott a fiam, ezért előtte – jogkövető állampolgárként – bementem az önkormányzathoz, hogy engedélyt kérjek a bulizásra – mondja a rákóczifalvai Bárányné Kiss Anita.

Az édesanyát azonban az ügyintéző megnyugtatta, nincsen semmiféle új rendelet, a hír, mely az interneten olvasható, nem igaz.

– Csodálkoztam a dolgon... Mindenesetre a szomszédnak is szóltam, hogy hangosabbak leszünk a szokásosnál, nézze el ezt nekünk – tette hozzá Anita.

A neten fellelhető információk szerint egyébként egy formanyomtatványra kell(ene) feltüntetni a lakosoknak a buli idejét, a résztvevők létszámát és a szórakoztató elemeket is. Méghozzá 15 nappal a családi rendezvény előtt.

– Én is hallottam a rendeletről, de viccnek gondoltam – árulja el Molnár Bálint, Öcsöd polgármestere.

Szerinte, ha létezne is ez a szabályozás (ezt nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni), az nem volna betartható.

– Túlszabályozott dolognak vélem ezt a „csendrendeletet”, amire nincs is szükség. Komoly problémáink ezzel kapcsolatosan nem voltak a településen, a kisebb súrlódásokat tudtuk kezelni.

– Amennyiben mégis bevezetnék ezt a kormányrendeletet, az újabb – felesleges – munkát adna önkormányzatunknak.

Bartók László, Szajol jegyzője is kétkedve fogadta a kormányrendelet hírét, erről még nem is hallott. Pedig elvileg a jegyzők az első emberek, akik értesülnek az újabb törvényekről, szabályozásokról, rendeletekről.

– Önkormányzati rendeletek már léteznek e témában – Törtelen például. Ezek azonban csak helyileg hatályosak és sok körülöttük a kétség. A hivatalos decibelmérés például nem ingyenes. Ki fizetni ezt? – fűzi hozzá.

Valóban, korábban helyi rendeletben szigorították a falubeli mulatozásokat Törtelen. Ennek jó oka volt: nem egyszer fordult elő több napos, éjjel-nappal tartó dínomdánom, mely finoman szólva is zavarta a környékbelieket. Ennek akartak gátat vetni.

– Ha bármilyen nagyobb rendezvényt szerveznek a lakók, ma már jó előre be kell jelenteniük azt a jegyzőnél! – mondja Pál Antal.

A Törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke hozzátette, a bejelentésben az esemény időtartamát is meg kell jelölnie a kérelmezőnek.

– Nagyjából két éve él a faluban a zajhatásokat szigorító rendelet. S úgy vélem, működik is... – fogalmazott.

Mint mondta, a korlátozások óta alig riasztják kollégáit olyan esetekhez, ahol hangoskodás zavarná a szomszédok nyugalmát.

De visszatérve a kérdéses kormányrendelethez: létezik az egyáltalán?

Tovább kérdezősködünk. Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere semmiféle pontos információval nem tud szolgálni a rendelettel kapcsolatosan, bár ő is hallott róla.

Elmeséli viszont, hogy náluk érdekes módon működik a községben a „csendrendelet”.

– Méghozzá egy helyi egyezményes íratlan szabályozás alapján – magyarázza.

– Eddig is bejelentették ugyanis a lakosok, ha ilyenre készülnek, tudjon róla az önkormányzat. Sőt, mi még azt is javasoltuk, hogy tegyék meg ezt a rendőrség felé is, nehogy a későbbiekben ebből konfliktus legyen.

– Nagyon jól működik mindez nálunk, kormányhatározat nélkül is! – állítja Hegyes Zoltán.

Baráti társaságban nem csoda, ha jó hangulat kerekedik. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Hasonlóképpen vélekedik a nagyrévi Burka István is, hozzáfűzve, ha mégis életbe lépne egy ilyen rendelet, a jegyző biztosan nem járná éjszakánként az utcákat, hogy leellenőrizze, ahol buli van, azoknak van-e rá engedélyük.

A pontos választ tehát – úgy tűnik – a megyei kormányhivatal adhatja meg: akkor most létezik az országos csendrendelet vagy sem?

– Ilyen jellegű kormányrendeleti szabályozásról, de még a tervezetéről sem tudunk – áll válaszlevelükben.

– A zenés- táncos rendezvényekkel kapcsolatban csak jegyzői hatáskör van, de a jogszabály nem terjed ki a családi rendezvényekre. Ugyanakkor egyes önkormányzatok valóban szabályozhatnak ebben a tárgykörben is.

Ha valaki tehát szalonnát szeretne sütni, esetleg kerti partit szervez, nem kell aggódnia az engedélyek miatt: a legtöbb helyen nincsen bejelentési kötelezettség. Persze, a szomszéd és az utca nyugalmára mindig érdemes odafigyelni, a kötelező engedélykérések nélkül is.

Püspökiben már büntettek is

Tiszapüspökiben sem vártak a kormányrendelet megjelenésével, már korábban szabályozták a hangos bulik szervezését.

– Családi események nálunk igen gyakran előfordulnak – mondja Bander József, Tiszapüspöki polgármestere.

– Persze, sokan nem örülnek, hogy a szomszédban éppen dorbézolnak egy ballagás miatt, de általában a lakosok tudomásul veszik, a „ma nálad, holnap nálam” alapon.

– Tehát van egy tűréshatár, amit tolerálni szoktak a helyiek. Viszont akadnak egyedi esetek, amikor valaki azt érzi, hogy neki minden héten hangosan születésnapot kell ünnepelni a kertben. Ezek miatt az esetek miatt döntött úgy az önkormányzat, rendeletet hoz, hogy legyen jogalapja eljárni, és akár bírságot is kiszabni.

– Nem szoktuk ezt alkalmazni napi, vagy heti szinten, néhány esetben, talán egy lakos esetében többször szabott ki bírságot a jegyző. A büntetés a harmincezertől akár a százötvenezer forintot is elérheti – teszi hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában