JÁSZKUNSÁG

2018.07.18. 16:30

A borkészítés szinte minden évben okoz tragédiát

A jó idő beköszöntével eljött a gyümölcsök érésének időszaka. Ahogy az lenni szokott, ezzel együtt a bor, illetve az egyéb gyümölcspárlatok készítése is kezdetét veszi. Ez nem veszélytelen folyamat, szinte minden évben előfordul tragédia ezzel kapcsolatosan – hangsúlyozta Németh Ádám.

Czakó Nóra

A borkészítés nem veszélytelen. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

A megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől megtudtuk, a problémát a mustgáz jelenti, amely a gyümölcsök erjedése során keletkezik. Ez egyszerű szén-dioxid, színtelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb gáznemű anyag.

A mustgáz zárt helyiségben a padlótól indulva telíti el a helyiséget, oxigénhiányos állapotot idézve elő. Ha valaki egy ilyen környezetbe lép, csakhamar fejfájást, szédülést, hányingert tapasztalhat, és egy idő után az illető megfulladhat.

– A mustgáz-mérgezések azonban megelőzhetők a pincék rendszeres szellőztetésével, a hordók nagy térben való elhelyezésével, valamint gázérzékelő telepítésével – magyarázta Németh Ádám.

– Hatékony lehet a hagyományos módszer is: egy bot végére egy égő gyertyát helyezünk, és azt derékmagasságban magunk előtt tartva közelítjük meg a helyiséget. Ha elalszik a gyertya, akkor nagy a mustgáz-koncentráció, a pincét azonnal el kell hagyni!

A borkészítés nem veszélytelen. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Fontos, hogy ha ilyet tapasztalunk, azonnal hívjuk a 112-es számot, mivel a sérültet csak légzőkészülék segítségével lehet kimenteni.

– Ha valaki nélküle próbálkozik meg kihozni a bajbajutottat, akkor maga is mustgáz-mérgezés áldozatává válhat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában