TISZA-TÓ

2018.07.04. 07:00

Két helyen javasolt a fürdőzés

Minden évben rengetegen strandolnak a Holt-Tiszán vagy a Tisza nagykörűi, illetve óballai szakaszán – jóllehet, ezek nem kijelölt fürdőhelyek, vizeik minőségét nem is ellenőrzi a hatóság. A megyében csak Tiszafüreden és Abádszalókon találhatók minden előírásnak megfelelő szabadstrandok.

Czakó Nóra

Csak az ellenőrzött természetes vizekben javasolt a fürdőzés

Forrás: Shutterstock

A korábbi esztendőkkel ellentétben, az idei évben két kijelölt természetes fürdőhely üzemel Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mindkettő a Tisza-tavon.

A fürdővíz-használati engedélyezési eljárás során a területileg illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal helyszíni szemle során győződik meg a közegészségügyi feltételek meglétéről. A szakemberek csak megfelelő vízminőség és a jogszabályi feltételek megléte esetén engedélyezik a fürdővíz-használatot.

Abádszalókon a Tisza-tó strand, Tiszafüreden pedig a Tisza-tavi szabadstrand helyszíni ellenőrzését még májusban megtartották, egyben a víz minőségét is vizsgálták a szezonkezdet előtt. Ezek eredménye alapján a fürdővíz kiváló minősítést kapott.

Ezeken a strandokon a víz minősége az elmúlt évben is megfelelt az előírt követelményeknek, és a tavak környezetében a közegészségügyi feltételek biztosítottak voltak a természetes fürdőként történő használathoz.

Tavaly még a Tiszapüspöki szabadstrand is a kijelölt természetes fürdőhelyek számát gyarapította. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tájékoztatása szerint azonban a fürdővíz-használati engedélyezési eljárás még folyamatban van. Tiszapüspöki esetében a szezon előtti vízvizsgálatra még nem került sor.

Emellett az Országos Közegészségügyi Igazgatóság (OKI) négyévente is értékeli a víz minőségét. A 2014–2017. évre vonatkozóan a Tiszapüspöki szabadstrand is kiváló minősítést kapott, akárcsak Abádszalókon a Tisza-tó strand és Tiszafüreden a Tisza-tavi szabadstrand.

Az uniós irányelvek alapján készülő minősítést négy egymást követő év bakteriológiai vizsgálati eredménye alapján állítják össze, de nemcsak egy-egy mintát vesznek figyelembe, hanem a vízminőség változásait, s az esetleges egyéb egészségkockázatokat is.

A fürdővíz minőségére vonatkozó adatok közérdekűek. Az eredmények értékelését bárki megtalálja a kormányhivatalok, az OKI honlapján, az önkormányzatok és a járási hivatal hirdetőtábláján is.

Csak az ellenőrzött természetes vizekben javasolt a fürdőzés
Fotó: Shutterstock

A fürdővizek vízvizsgálatát meghatározott ütemterv szerint a nyári hónapokban is megejtik – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Nem megfelelő vízminőség, vagy rendkívüli szennyezés esetén a népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal a fürdést megtilthatja a fürdőzők egészségének védelme érdekében.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a felfrissülésre vágyók csak az erre kijelölt helyen és ellenőrzött vizekben fürödjenek. Nem javasolják a megmártózást azokban a természetes vizekben, melyek vízminőségét rendszeresen nem vizsgálják.

Ezek közé tartoznak az igen kedvelt fürdőhelyek, például a Holt-Tisza és a Tisza nagykörűi, óballai, valamint dobapusztai szakasza is, illetve a Saj-kanyar. Ezeken a partszakaszokon ugyanis a természetes fürdőként történő használathoz nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek, ráadásul balesetveszélyesek is lehetnek.

Tiszafüreden ebek is pancsolhatnak

Fontos tudni, hogy a természetes fürdőhelyek területén a fürdési szezonban horgászni nem szabad, és állatot, házi kedvencet is tilos bevinni. Kivételt képez az őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya – tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

Május 1-jén azonban Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőpark előtti területen, az ottani holtág szabadstrandi részén megnyitották a Tisza-tavi Mancsos Pancsolót. Ez Kelet-Magyarország és a Tisza-tó első kutyabarát fürdőhelye. A működtetéshez minden engedélyt, így az ÁNTSZ és a területi vízügyi igazgatóság hozzájárulását is megkapták.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy egy gazdi egyszerre csak három kutyát vihet fürdetni, továbbá az állatoknak érvényes oltási igazolvánnyal kell rendelkezni. A belépés ingyenes – írja az MTI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában