IDŐUTAZÁS

2018.07.16. 19:00

IV. Béla középkori udvara elevenedett meg Jászfényszarun

A XXIV. Jász Világtalálkozó egyik látványossága volt, amikor néhány vállalkozó kedvű szerepjátékos ötletei alapján megépítették IV. Béla középkori udvarát, hogy bemutathassák a „jászok elveszett gestáját”.

Banka Csaba

A jászok elveszett gestájával idézték meg IV. Béla korát.

Fotó: Banka Csaba

A jászok Kárpát-medencébe érkezésének elképzelt históriáját korhű környezetben, interaktív foglakozásokkal kiegészítve ismerhették meg az érdeklődők.

A középkori udvar megelevenítője a Lumina Cornu Ifjúsági Szerepjáték és Történelmi Hagyományőrző Klub csapata volt.

A tizenhárom évvel ezelőtt létrejött közösség történelmi társasjátékokban, illetve élő szerepjátékokban vesz részt nem egyszer az ország más részeiből érkező, hasonló érdeklődésű hazai csoportokkal.

Erdei Gábor, a klub vezetője elmondta, azon túl, hogy szeretnék érdeklődésüknek megfelelő elfoglaltsággal eltölteni szabadidejüket, az évek során egyre nagyobb mértékben vállaltak részt a város civil és kulturális életéből.

Erdei Gábor, a közösség vezetője.
Fotó: Banka Csaba

A város önkormányzata és a Petőfi Sándor Művelődési Ház támogatásával működnek a kezdetek óta. Kalandpróbákat szerveznek gyerekeknek, megemlékeznek a történelmi emléknapokról, jeles eseményekről.

A tapasztalat szerint a szerepjátékos környezetben megélt élmények segítségével még a történelemtanulás is könnyebb, hatékonyabb a fiatalok számára.

A közösség rendszeresen szervez szerepjátékos táborokat Jászfényszarun, ahová az ország minden szegletéből érkeznek csoportok.

A jászok elveszett gestájával idézték meg IV. Béla korát.
Fotó: Banka Csaba

Idén már a tizedik úgynevezett Lumina LARP-ot szervezik meg a városban augusztus végén, amikor is néhány napra egy teljes fantasy világ elevenedik meg a résztvevők jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában