VÉLEMÉNY

2018.07.10. 14:45

Mindent csak józanul átgondolva, mértékkel

Már megint találtak valamit, ami rákkeltő lehet. Vagy mégsem.

Szilvási Zsuzsa

Ez juthat eszünkbe a forgalomból kivont, Kínából származó vérnyomáscsökkentők minőségével kapcsolatban.

Hiszen ugyanezt az anyagot akár a füstölt húsban is megtaláljuk, és ilyen mennyiségben még biztosan nem káros, de ha sokat ennénk belőle, annak lehetnének végzetes következményei.

Lassan tényleg nem tudjuk, mi az, amit nyugodt szívvel megehetünk, biztosan nem ártalmas az egészségre. Tejtől a sült krumpliig, olajtól a húsig számtalan ételről bizonyosodott már be, hogy megbetegíthet. Pedig egyetlen dologra kellene inkább hangsúlyt helyezni: a mértékletességre.

Néhány napja közel százéves bácsival beszélgettem az egyik Tisza-parti kistelepülésen. Amikor arról faggattam, mi a titka, hogy ilyen jól tartja magát, mosolyogva mondta, hogy sosem tagadott meg magától semmit, amit megkívánt. De mindig, józanul átgondolva, mértékkel! – hangsúlyozta.

Ha túlzásokba esünk, azzal valóban sokat árthatunk magunknak. Ám, érvényes ez akár a túlzásba vitt aggodalomra is. Valahogy hajlamosak vagyunk a riadalomra, azonnali pánikkeltésre. Pedig tényleg csak józanul átgondolva kellene élni az életünket.

Aminek persze az is része, hogy az érintettek a következő hetekben igen is elmennek a háziorvosukhoz, s felíratják az új, eddigit leváltó vérnyomáscsökkentőjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában