ÚJSZÁSZ

2018.07.12. 19:55

Rendszeres áramkimaradás keseríti az életüket

Áramkimaradások okoznak bosszúságot az utóbbi időben az újszásziaknak. Az áramszünetek ugyan csak néhány másodpercesek, a helybeliek­ beszámolói szerint, de épp elég ahhoz, hogy az elektromos berendezések váratlanul kikapcsoljanak, számítógépek újrainduljanak. A készülékeknek sem tesz jót a gyakori feszültségingadozás.

Kovács Berta

A könyvtárban a beltéri egység „árulkodik”, ha kimarad az áram – mutatja Nemes Zsuzsanna

Fotó: Kovács Berta

– Majdnem mindennap előfordul, hogy pár pillanatra elmegy az áram, ami egy idő után nagyon dühítő tud lenni – panaszolta egy ­fiatalember.

– A számítógépem ugyanis ilyenkor kikapcsol vagy újraindul, és ha épp nem mentettem el egy munkafázist, akkor kezdhetem elölről azt a részt. Valamit igazán csinálhatnának vele!

A nyugdíjas Tóth Lászlóné hetente úgy két alkalommal, főleg este szembesül a kellemetlen jelenséggel. Az a leginkább bosszantó, amikor kedvelt sorozatai közben kapcsol ki az áramingadozás miatt a tévé, és lemarad a lényegről. Az is félő, hogy így a tévé is előbb-utóbb tönkremegy.

A központban élő Pintérné Babi is szinte mindennap tapasztalja a kellemetlen jelenséget.

– Nem hosszú időre, csak pillanatokra, pár másodpercre megy el az áram. A lámpa meg vibrál, ami nagyon zavaró. Néha felvillan, és ki is ég egy-egy égő. Este már úgy közlekedem, hogy viszek magammal elemlámpát, arra az esetre, ha elsötétülne az utca – mesélte.

– Volt már, hogy betelefonáltam az E.On-hoz, és azt mondták, a gólyák okozzák a kimaradásokat. Kérdeztem is erre, hogy télen meg akkor a pingvinek? Hiszen télen is előfordult már. De hol van itt annyi gólya, hogy ilyen sűrűn hozzáérjenek a vezetékekhez? Ugyan…

– A férjem villanyszerelő volt, ennyit én is értek hozzá. Erre azt mondták, akkor biztos a sok klíma tehet róla… – számolt be az esetről a hölgy.

– Itt is gyakoriak az áramkimaradások – mesélte a kertvárosi településrészen lakó Csermákné Szalai Katalin. – Az én gáztűzhelyemen elektromos óra van, amit utóbbi időben is mindennap bekapcsoltam, aztán mindig villogott, ahogy kimaradozott az áram. A mosógépem tönkrement, és a szerelő is azt mondta, hogy az áramingadozás, a ki-be kapcsolgatás okolható érte.

– Valószínűleg a transzformátor nem bírja már azt a terhelést, ami mostanság jellemző – vélekedett a férje, Csermák József. – Már hónapok óta tapasztaljuk, hogy szinte mindennap, sőt, van, hogy naponta többször is el-elmegy az áram. A szerelő azt javasolta, mindig húzzuk ki a konnektorból a készüléket, ha nem használjuk. Azóta a feleségem így tesz a mosogatógéppel is.

A vasúthoz közel lakó Gyüre Rozáliánál például villanykörte is szétrobbant már, ő is tapasztalta a számítógép gyakori kikapcsolódását. A fagyasztója pedig egy ilyen eset után nem is kapcsolt vissza, végül kénytelen volt újat venni.

A könyvtárban a beltéri egység „árulkodik”, ha kimarad az áram – mutatja Nemes Zsuzsanna
Fotó: Kovács Berta

A művelődési házban csak néhányszor tapasztalták az elektromos hibát, egyszer volt, hogy negyedórára is elment az áram – tudtuk meg Barta Imréné intézményvezetőtől.

A könyvtárban viszont sűrűbben szembesültek a pár pillanatokra fellépő hibával – számolt be róla Nemes Zsuzsanna könyvtáros. A televízió beltéri egysége gyakran lenullázódott, el is romlott, és persze náluk is kapcsolódtak ki számítógépek a kimaradások miatt.

A szolgáltató a seregélyeket okolja

A problémával megkerestük az áramszolgáltatót.

– Az elmúlt időszakban valóban előfordult néhány nap, amikor időszakosan szünetelt az áramellátás Újszász egyes részein, az önkormányzat már jelezte felénk a problémát. Az áramkimaradások egy részét a viharos időjárás okozta, máskor feltehetőleg seregélyek miatt ment el az áram, a madarak ugyanis gyakran ülnek a hálózatra – tájékoztatta lapunkat Kőrösi Gábor, az E.ON sajtószóvivője. – Ennek orvoslására már tettünk lépéseket, madárvédő burkolatok felhelyezésével, illetve tervezünk még madárbarát átalakításokat rövid időn belül. Bízunk benne, hogy a beavatkozásunk eredményeként a jövőben megszűnik a zavartatás az érintett ügyfeleknél, akiknek ezúton is köszönjük a türelmüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában