GALÉRIÁVAL

2018.08.13. 16:30

Táncforgataggal tarolt a Csángó fesztivál

Óriási tömeg látogatott el a huszonnyolcadik alkalommal megrendezett Csángó fesztivál programjaira.

Banka Csaba

Fotó: Banka Csaba

A Kárpát–medence népzene és néptánc kincsének legjavát vonultatta fel ez alkalommal is a közel nyolcszáz táncos és zenész közreműködővel megszervezett folk ünnep.

Szűcs Gábor a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője, fesztiváligazgató kiemelte, a fesztivál továbbra is elsősorban a határon belüli és azon túli magyarság kultúrájának bemutatásáról szól.

Olyan kultúrát ismerhet meg az ember, amit Moldvában, Gyimesben, a Felvidéken, Erdélyben a mindennapokban sajátítottak el az adatközlők. Feladatunk, hogy amíg csak tehetjük bemutatjuk a hagyományos népi kultúrát.

A hétvégén a Csángó Házban – Magyarország egyetlen, a csángók hagyományait bemutató állandó kiállításán – megnyílt a csángó filmarchívum is, illetve a Déryné Rendezvényház nagytermében egy csángó falu bemutatására vállalkoztak a szervezők.

A rendezvény sajátja, hogy a Kárpát-medencei magyar népi kultúra bemutatásán túl teret ad más nemzetek, nemzeti kisebbségek tánccsoportjainak is. A városba érkező több ezer vendég idén szerb, török, mexikói és szenegáli csoportok bemutatóit is láthatta.

A színpadon egymást követék az előadások, miközben rengetegen látogattak el a Margit–szigeti népművészeti vásárra, és a főtéri Ízek utcájába, ahol bor és pálinkamustra mellett ételkóstolókkal is várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában