VÉLEMÉNY

2018.08.24. 18:45

A sportok jelentős része valójában a harcot helyettesíti

Különös sportágban ért el jó eredményt egy szolnoki hölgy. Sokakat meglephet, hogy mi is az a bothúzás, amiben remekelt. Biztos akadnak, akik valami új, feltűnési vágyból, vagy jobb elfoglaltság híján kitalált időtöltésre gondolnak a hír hallatán.

Szathmáry István

Erről azonban szó sincs. Ennek az ázsiai eredetű sportnak mindenhol megtalálható kelléke, a bot nem különbözik a nálunk is népszerű távol-keleti küzdősportok eszközeitől. Mind népi eredetű szükségfegyverekből nőtt ki.

A rendőrség által világszerte használt tonfa, vagy a nuncsaku sem más, mint mezőgazdasági szerszám. Az egyikkel a kézi malmot hajtották, a másik cséplésre szolgált. A fegyverviseléstől eltiltott földművesek kezében váltak harci eszközzé.

A bot pedig az egész világon a vándorok és a pásztorok védőfegyvere (volt). Nálunk is erre szolgált, elég megnézni hozzá az ősi kanásztánc mozdulatait. Részekre szedve pontosan kiadják őseink botvívásának elemeit. Ez is mozgásművészet!

Már csak az a kérdés, hogy mi értelme van a botot húzogatni, ahelyett, hogy jól kupán vágnának vele valakit. Annyi, hogy a sportok jelentős része valójában a harcot helyettesíti.

Segít levezetni az agresszivitást, és eldönti, hogy ki az erősebb.

Tovább már nincs is szükség arra, hogy egymás nyakát szorongassuk ennek tisztázására. Ilyenformán ezt a játékot is nyugodtan tekinthetjük olyan, energiánkat levezető hasznos sportnak, aminek művelésével színesebbé válhat elfoglaltságaink köre.

A kezdeti szép eredmény meg büszkeséggel tölthet el bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában