szolnok

2018.08.14. 16:40

Elsöpörte a vihar az ejtőernyős világbajnokság sátrait

Óriási vihar csapott le kedden reggel a megyeszékhely Tiszán túli, a tiszaligeti, szandaszőlősi és Vízpart körúti városrészében.

Mészáros Géza

A kisebb tornádót előidéző, villámcsapásokkal, jelentős erejű széllel és nagy mennyiségű csapadékkal, alig negyedóra alatt átvonuló természeti jelenség a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság eddigi nyugalmát is felborította.

A Felső-szandai réten lévő sportrepülőtéren, főleg sátrakból felállított vb-bázison szerény értékű, tárgyi eszközöket érintő károkat, azonban tizenkét főt érintő személyi sérülést okozott a rövid ideig tartó, ám annál hevesebb égiháború. E terület a nemzetközi rendezvényen résztvevő közel negyven nemzet csapatainak bázishelye.

Hírportálunk érdeklődésére Szabó László dandártábornok, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke és Dr. Koller József dandártábornok, a vb házigazdája, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka számolt be a történtekről.

Elmondták, hogy bármennyire is rohamtempóban érkezett a vihar a térségbe, azt a honvédségi meteorológiai szolgálat időben jelezte, így kedden kora reggel felkészültek annak érkezésére. A sátrak rögzítését a vihar érkezése előtt még inkább megerősítették.

Annyira lokális volt a 8 óra tájban érkező, tizenöt perc elteltével távozó, mintegy 100 km/órával száguldó orkán, hogy míg a reptér egyik végét szinte széttépte, addig a másik részében alig észleltek légmozgást. Az erős szél felkapta tárgyak több vb-résztvevőt megsebesítettek.

A Helikopter Bázis egészségügyi személyzete, valamint az Országos Mentőszolgálat munkatársai, a helyszíni ellátásukat követően, elővigyázatosságból tizenkét embert – kilenc külföldit és három magyart, köztük kilenc férfit és három hölgyet – irányítottak délelőtt kórházba.

Elsősorban könnyű fej-, közepes végtag-, illetve hámsérülések keletkeztek. A sérültek – versenyzők, zsűri tagok, személyzet – közül tizenegy embert kora délután már el is bocsájtottak az egészségügyi intézményből, míg egyet megfigyelésre a Honvéd Kórházba szállítottak.

A megrongálódott vb-bázis helyreállítását megkezdték. A két tábornok elmondta azt is, hogy a keddre tervezett napi versenyprogramokat törölték, a világbajnokság célba-, stílus- és formaugró számait várhatóan 14 órától szerdán folytatják – mint ahogy eddig is, az időjárási viszonyok figyelembe vételével.

A magyar válogatott a tíz napos célbaugrás versenyszám felénél, az ötödik nap után a szlovén csapat mögött 3 cm-rel lemaradva a második helyen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában