SZOLNOK/GALÉRIÁVAL

2018.08.15. 16:30

Felavatták Ittebei Kiss József bronzszobrát a helyőrségben

Megható, felemelő és méltóságteljes. Nem elsősorban katonás jelzők, mégis, ezúttal egy emlékezetes katonai esemény jellemzői ezek.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

Szerdán ünnepélyesen felavatták Ittebei Kiss József hadnagy emlékművét a róla elnevezett szolnoki helyőrség bejáratánál.

Pogány Gábor Benő szobrászművész bronzból készült alkotása tökéletesen adja vissza az első világháborús hős, emberséges repülőpilóta rövidre szabott életének dicsőséges és tragikus utolsó fejezetét.

A szoboravató megemlékezésen – melyen megjelentek országgyűlési képviselők, a megye és a város vezetői, hivatalok és hatóságok elöljárói, a hon-, rend- és katasztrófavédelmi szervek vezetői – beszédet mondott Magó Károly zászlós, roncskutató.

Neki köszönhetően Kiss József halála és eltemetésének körülményei, olaszországi emlékei idehaza is nyilvánosságot kaptak.

Fotó: Csabai István

Felszólalt még Dr. Koller József, az Ittebei helyőrség parancsnoka, illetve Pogány Gábor Benő is.

Elhangzott, a Belgrádi Hírek című újság 1918. május 30-ai számában ez jelent meg a magyar pilótáról:

„A magyar aviatika legnagyszerűbb hőse kétségtelenül ő volt. A repülés történetében külön fejezetet fognak nyitni számára, melynek aranylapján dicsőségesen fog ragyogni a bátor hős egyszerű neve: Kiss József.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában