SZOLNOK

2018.08.19. 11:27

Hegedűsöknek és csellósoknak tartottak mesterkurzust

Sorban a harmadik nyári vonós mesterkurzusnak adott helyet a Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A megye zenét oktató iskoláiból idén hat-hat hegedűn és csellón játszó növendék érkezett a szakmai táborba.

Mészáros Géza

Társaik sikerének is örültek a diákok a záróhangversenyen

Fotó: Mészáros János

A zenetanulás hatására javul a gyerekek felfogóképessége, memóriája és összpontosítási készsége, melyek jobb tanulmányi eredményhez vezetnek később az iskolában.

Mindezen gondolatok is elhangoztak a 3. Szolnoki Nyári Vonós Mesterkurzuson, amely ezen a héten zajlott a Bartókban. Patkósné Dobos Irén intézményvezető-helyettes hírportálunknak elmondta, a kurzus célja, hogy a részt vevő gyerekek a saját szintjüknek megfelelő magas színvonalú képzést kapjanak, s bemutatkozhassanak egy zárókoncerten.

Ám e szakmai tábor nem csupán a hangszeres fejlesztésről szól, hanem a növendékek korának megfelelő egyéb, például rajzos, vizuális kultúra iránti érdeklődéseik felkutatására, „megválaszolására” is.

A kurzus vezetői Berényi Zsuzsa hegedűművész és Agárdi Gáborné Csáki Ildikó csellóművész voltak. Berényi Zsuzsa ugyan Budapesten született, de gyermekkorát a Szolnoki Művésztelepen töltötte. Édesapja Berényi Ferenc, a korábban Szolnokon élő és alkotó, a városhoz szorosan kötődő festőművész.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, s olyan tanárai voltak, mint Csalog Gábor, Kurtág György, Rados Ferenc és Zsigmondy Dénes. Diplomája megszerzése után Londonban a Philharmonia Britannica és a Royal Orchestral Society zenekarok meghívott vendégkoncertmestere lett.

Társaik sikerének is örültek a diákok a záróhangversenyen
Fotó: Mészáros János

Agárdi Gáborné Csáki Ildikó a felsőfokú zenei tanulmányait a miskolci Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, dr. Iván Klára volt a mestere. Mindketten hisznek abban, hogy többet mosolyognak és jobban kommunikálnak azok a gyerekek, akik zeneórákra járnak.

De ez csupán egy az előnyök közül, amelyek a zenetanulással járnak. Nagyban segít a nyelvtanulásban és az értő olvasásban.

A 3. Szolnoki Nyári Vonós Mesterkurzus egyéni és kamaraóráinak végeztével a növendékek záróhangversennyel búcsúznak a tábortól, a tanáraiktól és egymástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában