SZOLNOK MEGYE

2018.08.27. 14:00

Fontos egészségügyi szűrések indulnak ősztől

Vastag- és végbélrákszűrések indulnak ősztől. A programban megyénkben is az ötven és hetven év közötti lakosok vehetnek részt.

Szilvási Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Akiket levélben megkeresnek ezzel kapcsolatban, azoknak a háziorvosukhoz kell fordulniuk, tőlük kapják meg az iránymutatást. Akiknek nem negatív az eredményük, azokat kolonoszkópos vizsgálatra küldik. A cél, hogy az érintettek legalább hetven százaléka részt vegyen a szűrésen, hiszen évente mintegy ötezer beteg hal meg ebben a betegségben, pedig, ha időben felismerik, megelőzhető és gyógyítható lenne. Megyénkben sem túl rózsás a helyzet…

– Ennek a szűrőprogramnak az elindítását már évtizedek óta tervezik – mondta dr. Hoksári László szolnoki háziorvos. – Örülök, hogy elkezdődik végre, annak pedig különösen, hogy a háziorvosokra bízták a páciensek megszólítását. Talán így többen élnek a lehetőséggel, mintha egy személytelen levelet kapnának, mint a többi központi szűrővizsgálat esetében. Úgy tudom, elsőként minden praxisból ötven embert hívnak, jövőre pedig tovább szélesítik a programot.

A szakember emlékeztetett, évek óta működik az országban az ugyancsak szervezett mammográfiai szűrés. Egyelőre azonban az nem elég hatékony, hiszen a meghívottaknak csak töredéke jelenik meg a vizsgálaton. Ennek oka talán, hogy nem az orvosuk utalja be az érintetteket, hanem egy levél érkezik hozzájuk, amivel azután többségük nem törődik.

– Bevallom, sokáig én sem törődtem az egészségemmel, bíztam benne, hogy velem nem történhet komolyabb baj – mesélte Kálmán Magdolna, aki most kezdi nyugdíjas éveit.

– Egyszerűen nem engedhettem meg magamnak, hogy beteg legyek, hiszen egyedül neveltem a gyermekeimet, s a munkahelyemen is helyt kellett állnom. Mostanra kirepültek a gyerekek, friss nyugdíjasként időm is rengeteg lett, így rászántam magam, és kértem egy komolyabb kivizsgálást a háziorvosomtól. Szerencsére koromhoz képest nincs sok bajom, de mostantól sokkal jobban odafigyelek majd magamra, így azokkal a szűrési lehetőségekkel is szívesen élek, amelyekkel megkeresnek.

– Úgy gondolom, ha egy orvos odafigyel a pácienseire, tisztában van vele, hogy mire kell különösen ügyelni – hangsúlyozta dr. Hoksári László. – És azzal is tisztában vagyunk, hogy sok esetben hiába küldjük el a beteget egy-egy vizsgálatra, nem fogja kihasználni a lehetőséget.

Egy felmérés szerint igenis tudjuk, milyen fontos, mégsem szánjuk rá magunkat szívesen

Tudjuk, hogy életet menthetnek a szűrések, sokszor mégis nehezen szánjuk rá magunkat, hogy részt vegyünk rajtuk. Magyarországon manapság sok ezernyi előirányzott vizsgálat marad el azért, mert egészen egyszerűen nem jelenik meg a páciens. A szűrővizsgálatok fontosságáról készült felmérések szerint a lakosság körében a tüdőszűrés, az általános laborvizsgálat és a koleszterinszint-mérés a leglátogatottabb.

A szűrések megítélése alapvetően pozitív, a tényleges aktivitás azonban alacsony. A válaszadók közel fele szerint életet menthetnek ezek a vizsgálatok, mivel segíthetnek a súlyos egészségügyi problémák megelőzésében.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában