TISZASÜLY

2018.08.03. 19:56

Helytörténeti tanulmány készült Tiszasüly múltjáról

Tiszasüly múltját kutatja Demjénné Barkaszi Mária. Egy pályázati munka kapcsán kezdett helytörténeti gyűjtőmunkába, mely végül olyan érdekesnek bizonyult, hogy egy egész kiadványra való információt gyűjtött össze.

Kovács Berta

Demjénné Barkaszi Mária helytörténeti kutatói munkáját második helyezéssel jutalmazták. Folytatni szeretné a munkát

Fotó: Mészáros János

Dolgozatával második helyezést ért el Damjanich János Múzeum pályázatán, ami arra sarkallta, hogy tovább folytassa a kutatást.

Mária tanítónőként dolgozik Besenyszögön, félállásban pedig az általános iskola tagintézményeként működő Vehiculum-Házban. Egy évvel ezelőtt a Szentendrei Skanzen Közös(térben)ségben elnevezésű, öt települést érintő kiemelt projektjében, a Szolnoki Damjanich Múzeum koordinálásával, megbízást kapott a Vehiculum-Ház vezetőjétől egy kutatásra.

Tizenöt-húsz oldal terjedelemben kellett bemutatni a falu két háború közötti életének jellemzőit, a lakosság megoszlását, az itt élők munkavégzési lehetőségeit, s azon meghatározó személyiségeket, akik a közösségek legfontosabb irányítói voltak.

– Kutatásomból 16 nagy méretű, régi képekkel is illusztrált tabló készült – számolt be a munkáról Mária. – De ha ilyen munkát végzünk, nem lehet 16 oldalnál megállni. Egyéves kutatásom során rengeteg információ, 70–100 darab értékes fénykép gyűlt össze, ezeket beszkenneltem és beleszerkesztettem a dolgozatba.

– Információszerzés céljából jártam a szolnoki múzeumban, és a levéltárban is végeztem kutatásokat. Nagy segítségemre volt az innen elszármazott, tavaly elhunyt Nagy Béla bácsi nyugdíjas éveiben összegyűjtött helytörténeti anyaga.

Demjénné Barkaszi Mária helytörténeti kutatói munkáját második helyezéssel jutalmazták. Folytatni szeretné a munkát
Fotó: Mészáros János

– Legtöbbet azonban a Tiszasülyön született és ma is nagy tiszteletben álló idős embereknek köszönhetek, akiknél többször is megfordultam.

A helytörténeti gyűjtőmunka végül 140 oldalas tanulmánnyá kerekedett, kibővítve a sülyi 1951-es kitelepítésekkel is. Mária pedig benyújtotta a szolnoki Damjanich János Múzeum 2017 novemberében kiírt kutatói pályázatára. A dolgozat a beérkezett 16 kutatási anyag közül második helyezést ért el.

A siker és a téma érdekessége arra sarkalta Máriát, hogy ne elégedjen meg ennyivel. A kutatást folytatni szeretné, a későbbiekben pedig az anyagot egy kiadványban is közkinccsé tenni. Ehhez szívesen fogadja a lakosok birtokában lévő további dokumentumokat, fotókat is.

A könyvtárban bármikor megtekinthető

Demjénné Barkaszi Mária helytörténeti tablója a könyvtárban bármikor megtekinthető. Segítségével az általános iskolás diákok könyvtári foglalkozásokon ismerkedhettek lakóhelyük történetével.

A bemutató foglalkozásokon részt vett többek között dr. Horváth László, a Damjanich múzeum igazgatója, Pató Mária muzeológus, valamint a Szentendrei Skanzen projektvezetői is, akik mind a gyűjtési anyaghoz és a hozzá kapcsolódó foglalkozásokhoz egyaránt gratuláltak.

Címkék#Tiszasüly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában