SZOLNOK MEGYE

2018.08.02. 14:00

Közfoglalkoztatottaknak segítenek beosztani a fizetésüket

Kistelepüléseken, közfoglalkoztatottaknak adnak pénzügyi tanácsokat a Magyar Nemzeti Bank által működtetett pénzügyi fogyasztóvédelmi iroda munkatársai, hogy a kevés pénzből élők is tisztában legyenek a lehetőségeikkel.

Molnár-Révész Erika

Királyháziné Tisza Andrea

Fotó: Fodor Orsolya

A szakemberek legelőször azt tanácsolják, hogy a résztvevők írják le kiadásaikat, hiszen például egy szolgáltatóváltáson is több ezer forintot lehet spórolni.

– Először természetesen a számlákat fizetem be, hiszen az a legfontosabb. Ami marad, azt a gyermek étkeztetésére és ruházására költjük. Erre nagyon sok pénz megy el, mégis ezeken lehet a legtöbbet spórolni – beszél fizetése beosztásáról a kengyeli Ujlakánné Bernáth Marianna.

Közfoglalkoztatottként dolgozik, bérét folyószámlára utalják.

– Azért választottam ezt, mert így hamarabb kapom meg, mint a készpénzesek. Minimális pénzt vesz le a bank, mert olyan automata van, mint ami a folyószámlámat kezeli. Nagyon nehéz beosztani ezt a kis pénzt, mindent átgondolok, azt főleg, hogy milyen szolgáltatóval kötök szerződést telefonra vagy tévére.

Kengyelen nem csak postán intézhetik pénzügyeiket a helyiek. Van egy bankfiók, és egy bankautomatát is felállítottak.

– A legtöbb közfoglalkoztatottunk a készpénzes kifizetést választja, mert nem szeretnék, hogy a bank a pénzfelvételért levegye a költséget – mondja Tóvizi Anita, a kengyeli önkormányzat munkatársa.

– Ötödikéig megkapjuk a fizetést, tizedikén már ki van írva a fizetéselőleg lehetősége. Már akkor nagyon sokan igénybe veszik, mert miután befizették a számlákat, minimális pénzük marad.

– Amennyiben van pénzkiadó automata, havi két alkalommal százötvenezer forintig ingyenes a készpénzfelvétel. Ennek hiányában akár meg lehetne állapodni a pénzintézettel, hogy amennyiben az adott banknak nincs pénzkiadó automatája, akkor egy hónapban a munkabér-átutalást díjtalanul fel lehessen venni. Erről sokan nem tudnak – mondja Királyháziné Tisza Andrea pénzügyi tanácsadó.

Kifejezetten közfoglalkoztatottaknak tart előadásokat kistelepüléseken az MNB által működtetett pénzügyi fogyasztóvédelmi iroda munkatársaival. Úgy véli, nagyon fontos, hogy az alacsony bér ellenére, vagy éppen kifejezetten azért a közmunkából élők is tisztában legyenek lehetőségeikkel.

Királyháziné Tisza Andrea
Fotó: Fodor Orsolya

– Ezek a fizetések valóban nem túl magasak, szakképzettségtől függően ötvenezer és hetvenezer forintok. Van, ahol csak készpénzben vehetik fel, van, ahol bankszámlára utalják. Olyan település is akad, ahol lehet választani, hiszen mindkét lehetőség a rendelkezésre áll. Általában a készpénzes kifizetés a gyakoribb.

– Ennek beosztásában is szoktunk tanácsot adni, általában háztartási költségvetés elkészítésével. Néha azok a vélemények jönnek vissza, hogy azt a kis pénzt minek írni, hiszen pillanatok alatt el lehet költeni. Ez, ha jól belegondolunk, igaz is.

– De ilyenkor szokott az a gondolat is felmerülni, hogy azokban a dolgokban, melyekben van lehetőség kiadáscsökkentésre, néhány ezer forintos megtakarítást el lehet érni – osztja meg tapasztalatait a szakember, aki hozzáteszi: ezeknek az embereknek gyakran el kell utazniuk a magasabb színvonalú szolgáltatásért. Ez szintén költséggel jár.

Hitelek is nehezíthetik az életüket

– Vannak olyan pénzügyi lehetőségek, melyekről jó, ha tudnak a kistelepülésen élők. Sokan tőlünk tudják meg azt is, hogy ha bankkártyájával vásárol egy boltban, azért tőle nem von le a bank pénzt. A fiatalok számára is vannak díjmentesen nyújtott banki, például ifjúsági bankszámla vezetési lehetőségek, bizonyos életkorig ingyenesek – sorolja a példákat a szakember.

Királyháziné Tisza Andrea azt mondja, nagyon sok példát lát arra is, hogy gyakran valamilyen hiteltartozásuk is van ezeknek a családoknak. Ami azt jelenti, hogy rajra vannak a KHR-listán, emiatt például áruhitelt sem tudnak felvenni. A tanácsadó arra is figyelmeztet, hiába törlesztette az adós a hitelét, vagy közüzemi tartozását, ennek nyomát éveken keresztül megőrzik a bankok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában