jászkunság

2018.09.26. 16:30

Egyre többen dolgoznak megyénkben, de még sok az álláskereső

Bár a foglalkoztatási arány még elmarad az országostól, a munkanélküliségi ráta pedig meghaladja azt, a KSH munkaerő-felmérése alapján javultak a munkaerőpiaci adatok az első félévben megyénkben. A foglalkoztatottak száma bővült, a munkanélkülieké csökkent az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Szilvási Zsuzsa

Több a női dolgozó a Jászkunságban.

Fotó: Shutterstock

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2018 első félévének végén tizenháromezer álláskeresőt tartottak nyilván, tizennyolc százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A csökkenés mértéke meghaladta az országos átlagot.

A pályakezdő álláskeresők száma negyedével visszaesett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk tíz százalékos volt. Az álláskeresők közel fele legfeljebb az általános iskola nyolc osztályával rendelkezett, és alig 3,5 százalékuk diplomást.

Június végén 4,9 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, tíz üres álláshelyre huszonhat álláskereső jutott. Ez nyolccal kevesebb, mint 2017 júniusában.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan nőtt a foglalkoztatottak és ezzel párhuzamosan csökkent az álláskeresők száma. A megyében az idei első félévben az összes álláskereső 54,8 százaléka nő volt.

A nyilvántartott álláskereső nők száma a megyében 7651 volt, amely az előző év első félévéhez képest tizennyolc százalékkal, 1261 fővel kevesebb. A szolnoki járásban ugyanezen időszakban 2155 nő volt álláskereső, mely az előző évhez képest 7,4 százalékkal kevesebb.

Több a női dolgozó a Jászkunságban.
Fotó: Shutterstock

A megyei adatok a közfoglalkoztatást tekintve is egyre pozitívabb képet mutatnak. Az év első félévében több mint tízezer közfoglalkoztatási állásbejelentés érkezett a kormányhivatalhoz, amely több mint húsz százalékos csökkenést jelent.

A közfoglalkoztatásban pedig jelenleg 6,5 ezren dolgoznak, szemben a 2013-as huszonnyolcezres létszámmal. A közfoglalkoztatás támogatására fordítható előirányzat összege 2018-ban több mint tízmilliárd forint. 2017-ben ez az összeg majd tizennégymilliárd forint volt.

Mindeközben az önfoglalkoztatás elősegítésére is nagy hangsúlyt fektetnek kormányzati szinten. A megyei kormányhivatal által álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő, kétmillió forintig terjedő vissza nem térítendő önfoglalkoztatási támogatás elnyerésére hirdetett pályázatot. Ennek beadási határideje szeptember 28.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában