jászkunság

2018.09.28. 13:46

Hamarosan eltűnhetnek a boltokból a műanyag zacskók és szatyrok

Az ötletet környezetvédelmi szempontból a megyei kereskedők is támogatják, viszont a vásárlók megszokásból még mindig sok zacskót használnak.

Czakó Nóra

Az eladók azt tapasztalják, a vevők megszokták a nejlonzacskókat, sőt, igénylik is

Fotó: Csabai István

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium várhatóan szeptember végére nyilvánosságra hozza azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várják.

Most még rengeteg zacskó fogy el a piaci árusok standjainál, pár éven belül azonban másba kell majd pakolni a termékeket. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ugyanis jövő júliustól részben, 2021-től pedig teljesen betiltaná a műanyag zacskókat.

A szolnoki piacon szinte minden standon ott lógnak a nejlonzacskók, kielégítve ezzel a vásárlók igényeit.

– Általában, ha valaki többféle zöldséget, gyümölcsöt vesz, mindegyiket külön zacskóba teszi. Kevesen vannak, akik textilszatyorral vagy kosárral jönnek, a legtöbben még a műanyag zacskókat, szatyrokat használják – számolt be tapasztalatairól Fehérné Csiki Ágnes piaci kereskedő.

– Én amit lehet, megpróbálom egybe rakni. Most is például a vevő négyféle zöldséget vett, de én két zacskóba pakoltam. A kezdeményezést egyébként jónak tartom a környezetvédelem szempontjából, persze felvet némi problémát, de gondolom, találnak rá megoldást. Majd a vásárlók hoznak magukkal otthonról szatyrot vagy textilzsákot…

– Én sokkal jobban szeretem a papírzacskót – vetette közbe egy éppen zöldséget válogató idős asszony. – Utálom, amikor például a kolbászt nejlonzacskóba teszik, mert beleragad…

– Igen, a papírtáska lehetne az egyik megoldás, de egyes gyümölcsök, például a szőlő, ami nedves, eláztatja a zacskót. A vászonzsák jobb lenne, viszont drágább… – fűzte hozzá Fehérné Csiki Ágnes.

Tóth Ágnes kereskedő, aki Besenyszögről érkezett a szolnoki piacra, támogatja a kezdeményezést, ugyanakkor tart is tőle.

– A környezetszennyezés szempontjából jó ötletnek tartom, ugyanis nagyon sok hulladék keletkezik a műanyagokból. Viszont, ha teljesen betiltják a műanyag zacskókat, akkor nagy problémák lesznek, mert az emberek nagyon hozzászoktak ehhez a kényelemhez.

Az eladók azt tapasztalják, a vevők megszokták a nejlonzacskókat, sőt, igénylik is
Fotó: Csabai István

– Sajnos azt tapasztalom, hogy a vevők nem következetesen vásárolnak, mert azokat a zöldségeket is a háromkilós zacskóba szedik, amelyeknek egykilós is elég lenne. Ez azonban igazából az önkiszolgálásból fakad, hiszen a vásárló szedi bele a zacskóba a kiválasztott zöldségeket, gyümölcsöket, és általában minden fajtát külön zacskóba tesznek.

– Pedig van négyféle alma, amelyeknek ugyanaz az ára, ezeket egybe lehetne pakolni – magyarázta Tóth Ágnes. – Én időnként megpróbálom egy zacskóba tenni a különféle termékeket, de előfordul, hogy a vásárló nem szeretné.

– Általában azért, mert otthon még fel akarja használni, például uzsonnás zacskónak, tehát tőlünk szerzik be ingyen a tasakot, pedig pár száz forintot mindenki ki tudna fizetni érte. A zacskók egyébként nem olcsók, én heti szinten átlagosan 8–10 ezer forintot költök rá, de azért, mert az emberek pazarolnak.

– Azért elhangzik egyszer-kétszer naponta, hogy „nem kell a nejlonzacskó, van szatyrom”. Tehát egy-két ilyen beállítottságú vevő már van, főként a fiatal anyukák körében, valamint a legidősebb korosztály is ilyen.

– Ők megszokták, hogy ha vásárolni mennek, visznek magukkal táskát. Ez egyébként a másik probléma, hogy az emberek nem hoznak magukkal semmit, amiben haza tudnák vinni a megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt – tette hozzá.

Tóth Ágnes reméli, hogy zökkenőmentes lesz az átállás, de jelenleg nem igazán bízik ebben, köszönhetően a vásárlók hozzáállásának. Emellett felvetődik a kérdés, hogy mivel lehetne pótolni a nejlonzacskókat.

– A papírzacskóval az a probléma, hogy nem bír el akkora súlyt és félő, hogy drágább is lesz, mint a műanyag. Szerintem a textilszatyor jó megoldás lehet, hiszen azt ki is lehet mosni.

– Ezek használatára kellene rászokni az embereknek. Viszont kérdés, hogy például a mákot, a húsokat vagy a belsőségeket mibe fogjuk tenni… – adott hangot aggodalmának az eladó.

Egy mozgalom szerint jó megoldás lehet a textilzsák

A szolnoki Ábelné Balogh Éva különleges kis textilzsákokkal jár vásárolni a piacra. Mint mondja, azért ezeket használja, hogy ne termeljen szemetet, és hogy otthon se kelljen gyűjtögetnie a nejlonokat.

– A nemkellzacsko.hu mozgalomhoz országszerte több varrónő is csatlakozott, akik meglévő anyagokból készítenek összehúzható szájú zacskókat, például olyan függönyből, amit már nem használnak. De aki tud varrni, magának is készíthet ilyet.

– Nekem 10–12 darab is van, és nagyon szeretem, ki is lehet őket mosni. Péksüteményt, gyümölcsöt, zöldséget is lehet bele tenni, sőt, én a lencsét, babot is ezekbe a zacskókba kérem. Sokan attól félnek, hogy nem fogadják el a boltokban, de én így szoktam vásárolni a nagy bevásárlóközpontokban is.

– Erre ragasztom rá a címkét, miután lemértem a terméket. Ez a lehetőség sokaknak rémisztő lehet eleinte, főleg azoknak, akik sok zacskót használnak, de hozzá lehet szokni – árulta el Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában