JÁSZKUNSÁG

2018.09.11. 13:49

Kötelező a mini bölcsődék létesítése, de néhol kevés a támogatás

Tavaly év elejétől már nem csak a tízezernél több lakosú városoknak, de év végéig minden olyan településen indítani kell bölcsődét, ahol legalább öt, három éven aluli gyermek családja igényt tart a szolgáltatásra, vagy a településen negyvennél több, három évnél fiatalabb kisgyermek él. Megyénkben mekkora igény van ezekre az intézményekre? És hogyan tudtak élni az erre igényelhető támogatásokkal a kistelepülések? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Munkatársainktól

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Lesz itt egy csoportszoba, tea- és melegítőkonyha, szociális blokk – mutatja a régóta üresen álló Dózsa György úti épületet Koncz Éva, Kenderes aljegyzője. Ebben alakítják ki a település hétfős mini bölcsődéjét, tízmillió forintos támogatásból.

– A tervek szerint év végére kész az átalakítás, jövőre már fogadhatja a kicsiket a bölcsőde, amely munkahelyeket is teremt. Az üzemeltetéséhez a személyi és tárgyi feltételeket az önkormányzat biztosítja majd.

– Már előzetes érdeklődés volt a bölcsőde iránt, hiszen most Kisújszállásra viszik át a szülők a gyermeket – teszi hozzá a kenderesi aljegyző.

Bár Tiszatenyő is megnyerte az erre a célra maximálisan adható tízmillió forintot, és igény is lenne rá, mégsem indult el idén a településen a bölcsődei ellátás.

– Mivel az igény megvan rá, ezzel a bölcsőde kialakítása kötelező önkormányzati feladattá vált. Csakhogy! Olyan kötelező önkormányzati feladattal, amelyre nem adnak megfelelő forrást, nem tudunk mit kezdeni.

– Az elnyert pályázati pénzhez legalább még ugyanennyit kellett volna hozzátennünk, hogy elindíthassuk a bölcsődét.

– A pályázatban ugyanis szerepelnek különböző feltételek, amelyeket az elnyert pénzből nem tudtunk volna megvalósítani. Ezért a pénzt visszaadtuk – mondta Tiszatenyő polgármestere, Kazinczi István.

Kísértetiesen hasonló a helyzet Jászjákóhalmán is, de itt már meg sem pályázták a maximum tízmillió forintos összeget.

– Egyelőre még keressük a lehetőséget a bölcsőde létrehozására – mondta érdeklődésünkre Terjéki Tünde, a település polgármestere.

Az év elején meghirdetett pályázati lehetőség nyújtotta támogatás számításaik szerint nem lett volna elég egy új intézmény létrehozásához. Az önkormányzat egy, a község központjában található épület átalakításával szerette volna elindítani a bölcsit, de ahhoz a korábban elérhető tízmillió forintos összeg kevés lett volna.

Terjéki Tünde kiemelte, a napokban értesítették az önkormányzatot, hogy az ősz folyamán újabb fejlesztési forrásokra lehet majd pályázni. Azt remélik, hogy az újabb támogatási keretből már elérhetnek olyan összeget, amely lehetővé teszi a tervezést, illetve a későbbi kivitelezést.

A Tisza-tó környéki kistelepülések zömében nincs bölcsőde, és az esetek nagy részében nincs is rá igény.

– Tiszaörsön jelenleg nem működik bölcsőde, nem is tervezzük az indítását. Az eddigi igények ugyanis nem érték el a minimálisan meghatározott mértéket – reagált kérdésünkre Bodonné Gyöngy Erika polgármester.

Hozzátette, ha elég igény mutatkozik rá, megteszik a szükséges lépéseket.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

Hasonlóan alakult Tomajmonostorán is. Az alig több mint hétszáz lelkes faluban jelenleg nem működik bölcsőde, és eddig az igénye sem merült fel.

Ezzel ellentétben Tiszaroffon már közel másfél évtizede működik ilyen intézmény, amelyre azóta is folyamatosan van igény, és mindenben megfelel a vonatkozó előírásoknak.

Kőröstetétlenen viszont éppen a napokban dőlt el, hogy bár tervezték, mégsem épül mini bölcsőde a településen. Ezt azzal indokolta az önkormányzat, hogy a községben évente átlagosan csupán csak két-három gyermek születik, ez pedig nem elegendő a bölcsőde működtetéséhez.

Cserkeszőlőn mindenképpen bővítenek

A kétezer-háromszáz lakosú Cserkeszőlőn eddig is volt bölcsőde, de most egy újat, egy nagyobbat építenek: megduplázzák ugyanis a jelenlegi férőhelyek számát. Tizennégy kisgyermek helyett huszonnyolcnak biztosítanak a jövőben bölcsődei gondozást.

Az önkormányzat reméli, hogy erre lesz is igény. Az biztos, hogy az elmúlt években több gyermek született, az viszont kérdés, hogy a szülők beadják-e majd az intézménybe őket.

Ezzel kapcsolatban egyébként felmérést végeztek, akkor az anyukák úgy nyilatkoztak, szeretnék majd igénybe venni a szolgáltatást. Az új bölcsőde a tervek szerint jövő év szeptember végére készül el, várhatóan mintegy kétszázhetvenmillió forintos állami támogatásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában