TISZAFÜRED

2018.09.25. 11:29

Kutyájával tanítja a gyerekeket Hédi a felelős állattartás szabályaira

Napjainkat alapvetően határozza meg a természetközeli nézőpont és a felelős állattartás témája. Ezek betartása, elsajátítása szinte egybeforrt a XXI. századi civilizált létformával. Ugyanakkor lássuk be, sokan csak beszélni szeretnek ezekről, példát mutatni már kevésbé. Ezért is különleges és értékes, ha valaki önként vállal magára ilyen szerepet.

Ujvári László

Hedvig és Clifford együtt járják végig a lépcsőfokokat

Fotó: Ujvári László

Gyerekkora óta kedveli az állatokat Koska Hedvig, nagy kedvencei a kutyák. Ő nem csak beszél róla, hanem tesz is érte. A másodéves állatorvostan-hallgató a tiszafüredi székhelyű Bajba Jutott Állatokért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Édesapja állatorvosként dolgozik a városban és a környéken, nem kell tehát keresni, hol gyökerezik az állatok iránti szeretete. Már a tavalyi kutyakiállításon is a felelős állattartásról tartott előadást gyerekeknek.

Tavaly augusztusban sajnos elpusztult előző kutyája, Otelló. Országhatárokon átívelő keresésbe kezdett, míg Lengyelországban megtalálta hű társát. A kis Clifford rögtön a szívébe lopta magát.

– Nagyon sok kennelt megnéztem, de nehezen akadtam rá. Itthon másfajta labradort preferálnak, viszont nekem jobban tetszik ez a zömökebb típus – ecsetelte. Ez egy amerikai vérvonal, mely nagyon kedvelt például Finnországban, Ukrajnában és Lengyelországban. Clifford édesapja kategóriagyőztes lett tavaly októberben a világkiállításon, édesanyja terápiás kutyaként dolgozik. Jó eséllyel örökölte szülei tulajdonságait, hiszen feltűnően szép, emellett nagyon ember- és gyerekbarát.

– Mindenkit szeret, lehet, hogy túlságosan is. Nem egy házőrző típus – mosolyog Hédi, miközben megsimogatja a békés, ébenfekete négylábút. – Szeret barátkozni, nem lép fel senkivel szemben agresszíven. Alig bírja megállni, ha nem játszhat gyerekekkel és várnia kell – árulta el.

Néhány alkalommal már tartottak előadásokat, foglalkozásokat gyerekeknek. Legutóbb az egyik tiszafüredi szállodában mutatták be az aprónépnek, mit jelent a felelős állattartás.

Érdekes látni egy közel negyven kilogrammos kutyát, hogy gyermekek között érzi igazán jól magát. Ezt figyelembe véve, szinte adja magát, hogy velük foglalkozzon. Ilyenkor játékos feladatokat oldanak meg Clifford bevonásával, simogathatják és sétáltathatják. Az előadáson megismerhetik az állattartás lépéseit.

Olyan alapvető szabályokat például, hogy meg szabad-e simogatni más kutyáját, vagy hogy kell közeledni feléjük. Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy mikor szabad simogatni egy kutyát, mert azzal számos kellemetlen helyzet elkerülhető. Tapasztalataik szerint a mai gyerekek már nagyon sokat tudnak ezekről a dolgokról, de sok újat lehet még tanítani nekik.

– A gyerekek még fogékonyak a téma iránt, szeretik az állatokat, főleg, ha a gyakorlatban is kipróbálhatják azt, amiről beszélünk – érvelt.

Egy újabb lépcsőfok lehet számukra, ha Clifford terápiás kutyaként dolgozhat majd a jövőben. Ehhez azonban szükség van jó néhány dologra. Ilyen esetben több kritériumnak kell egyszerre megfelelni, de Hédi határozott célként tűzte ki maguk elé.

Hedvig és Clifford együtt járják végig a lépcsőfokokat
Fotó: Ujvári László

– Fontos kitétel, hogy ne legyen szertelen. Elhagyja a tipikus kölyök tulajdonságokat – magyarázta a huszonöt éves Hédi. Kizárólag engedelmes, fegyelmezett négylábúak lehetnek terápiás kutyák. Most azon dolgoznak, hogy Clifford sikeresen meglépje a következő szintet.

Édesapja, dr. Koska Gábor hívta életre 2017 tavaszán a Bajba Jutott Állatokért Alapítványt. Elsősorban a Tiszafüredi Gyepmesteri Telep kutyáinak támogatására. Az állategészségügyi költségek terhe alól szeretnék ezzel mentesíteni a telepet, legyen szó ivartalanításról vagy oltásról. Legutóbb jótékonysági sétát szerveztek, melynek bevételével a gyepmesteri telep lakóit támogatták.

Mint megtudtuk, Hédi komoly családi hagyományokat követ, már a nagyapja is állatorvos volt. Kicsiként sokat járt édesapjával, látta, hogy dolgozik. Ha teheti, most is segít neki, szinte belenőtt ebbe a szerepbe. Ha továbbra is szerencse kíséri útját, sokat tehet a jövőben azért, hogy egy kicsivel jobb világban éljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában