GALÉRIÁVAL

2018.09.24. 16:30

A fővárosban tartották a Jász Ünnepet a hétvégén

A Jászság költözött egy hétvégére hazánk fővárosába. A Vajdahunyad várban mutatták be kulturális értékeiket a jászsági és a jász gyökerű települések. Huszonhét városból és községből érkezett több mint félezer közreműködő részvételével tartották meg a Jász Ünnepet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Banka Csaba

Az intézmény tavaly indította útjára kezdeményezését, hogy hazánk kulturális hagyományainak sokszínűségét egy-egy magyarországi régió, népcsoport bemutatásával támassza alá.

Tavaly a Kunság, az elmúlt hétvégén, szombaton és vasárnap pedig a Jászság tárta az érdeklődők elé a térség történelmét, művészetét, hagyományait és tárgyi világát. Mindkét nap kiállítások, népi játékok, a népzene, a néptánc és kézműves-bemutatók segítségével adtak ízelítőt értékeikből a múzeumba érkezőknek.

A jászok történelméből megőrzött értékekről szólt köszöntőjében Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere, a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége elnöke a rendezvényt megnyitó díszünnepségen. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője felszólalásában párhuzamot vont a jászkun redemptio és napjaink történései között.

Borbás Ferenc jászkun főkapitány felidézte, hogy az önmegváltást követően, az összefogás eredményeként rendkívüli gazdasági fejlődés kezdődött a térségben.

Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója rámutatott, intézményük arra vállalkozott, hogy hazánk színes, gazdag és összetett hagyományos értékeit tárja látogatói elé.

Ezt a célt szolgálja a Jász Ünnep programsora is. Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár pedig megnyitójában hangsúlyozta: imponáló az a munkaszeretet, a munkának az a becsülete, amit a Jászságban tapasztalni lehet. Örömét fejezte ki, hogy sikerült bemutatni azt a gazdag kultúrát, amit a térség képvisel.

A jászok küldöttsége látványos felvonulással érkezett a Vajdahunyadvárba, hogy azt követően két napon át színpadi bemutatók sorával, vásári sokadalommal, gasztronómiai ínyencségekkel, kiállításokkal, játszóházzal idézzék meg a Jászság hangulatát a főváros szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában