JÁSZBERÉNY

2018.09.10. 13:57

Testvértelepülések :„Európa olyanná válik, amilyenné alakítjuk”

Negyedszázaddal ezelőtt, 1993 nyarán írták alá Jászberényben a város és a németországi Vechta testvértelepülési megállapodását. A közösségek Európájának megteremtéséhez akkor, és azóta is sokkal járultak hozzá az együttműködésben részt vevő vechtai és berényi civilek.

Banka Csaba

Karl-Heinz Wehry (balra) és Egervölgyi József a civil közösségek találkozóján, a jászberényi városházán.

Fotó: Banka Csaba

Alig telt el néhány év azt követően, hogy Magyarország utat nyitott Nyugat-Európa felé a keletnémet menekültek számára, majd nem sokkal ezután leomlott a berlini fal.

A keleti blokk összeomlásának időszaka volt ez, amikor végbement a demokratikus átalakulás a kilencvenes évek elején. A Kelet és Nyugat között mesterségesen létrehozott szembenállást mindkét fél szerette volna minél előbb elfelejteni.

Nem véletlen, hogy a közeledés rövid idő alatt a települések szintjére is eljutott. Vechta és Jászberény testvérvárosi megállapodását ilyen történelmi időszakban írták alá huszonöt évvel ezelőtt. A jeles évfordulót és az elmúlt negyedszázad történéseit négynapos programsorozat keretében elevenítették fel Berényben.

– A partnerség épp olyan fontos dolog ma is, mint volt huszonöt évvel ezelőtt – mondta Karl-Heinz Wehry, a vechtai testvérvárosi egyesület elnöke azon a fórumon, amit a két város civil szervezetei, intézményei számára szerveztek a napokban.

– Mindannyiunk felelőssége, hogy milyen környezetet alakítunk ki magunknak, hiszen az Európai Unió csak abból építkezhet, csak olyanná válhat, amilyenné polgárai teszik. A fiatalok csak olyan példákból meríthetnek, amit meg is tapasztalnak.

– Az együttműködéshez a közösségek közötti kapcsolatra van szükség, ami kizárólag az európai polgárok, a fiatalok megszólításával valósulhat meg.

– Az élő kapcsolat kialakításához pedig nem a politikusokra, a településvezetőkre van szükség, hanem a civil együttműködésre. Az önkormányzatok szerepe persze fontos, hiszen a hátterét teremthetik meg a közösség létrejöttének – fogalmazta meg véleményét a testvérkapcsolat szerepéről, céljáról Karl-Heinz Wehry.

Karl-Heinz Wehry (balra) és Egervölgyi József a civil közösségek találkozóján, a jászberényi városházán.
Fotó: Banka Csaba

– Az első pillanattól kezdve cél volt, hogy minél több fiatal vegyen részt – tette hozzá Egervölgyi József, a berényi Testvérvárosok Baráti Egyesülete elnöke.

– Iskolai csoportok cserekapcsolatát szerveztük meg, ösztönöztük vechtai és berényi családok cserelátogatásnak megszervezését is.

Sok emlék született

A berényi egyesület elnöke elmondta, hogy rengeteg olyan programot sikerült szervezni, amivel erősítették a kialakuló barátságokat.

– A legsikeresebb programok mégis azok voltak, amelyek nem csak testvérvárosok megismeréséhez járultak hozzá, hanem azok a kirándulások, amelyeken együtt vettünk részt – jegyezte meg Egervölgyi József.

Ilyen volt például, amikor közösen kerestük fel Erdélyben először a szász falvakat, városokat, majd ellátogattunk a magyarlakta vidékekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában