SZOLNOK MEGYE

2018.10.07. 17:25

Nem biztos, hogy jó ötlet a cicáknak tejet adni

– Néhány hónapos a kölyök macskánk, de nem szoktunk tejet adni neki. Azonban évtizedekkel ezelőtt még nyugodt szívvel itattuk a fehér nedűvel házi kedvencünket – vallotta be a megyeszékhelyen élő Kis Anita.

Hutter Zsófia

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Emlékszem, a szüleimnek még természetes volt, hogy a víz mellett ezzel oltották az állatok szomját. Bár úgy rémlik, soha nem lett semmi baja a macskánknak, de mára már nem vagyok benne biztos, hogy a tej jót tesz az állat emésztésének – mondta a cicatulajdonos hölgy.

Az emberek nagy többségének fejében az él, hogy a macskák szívesen isznak tejet. Sőt, sokan egyenesen úgy gondolják, hogy az a legmegfelelőbb táplálék számukra.

Ellene és mellette is rengeteg érvet hallhatunk, olvashatunk. Hogy hivatalos állásfoglalást kapjunk, megkérdeztünk egy hozzáértőt, mi a véleménye a témáról.

– Míg a kölyökmacskák életében rendkívüli jelentőséggel bír az anyatej felvétele a növekedésük, fejlődésük és immunrendszerük kialakulása szempontjából, addig ugyanez nem mondható el a felnőtt macskákról – reagált megkeresésünkre dr. Nyakacska Emil, martfűi állatorvos.

– Ugyanis a cicák tejcukorlebontó képessége az elválasztásuk után rohamosan lecsökken, és már sokkal nehezebben emésztik meg a tejet. Sőt, tovább mehetünk, elsősorban a tehéntejet.

Ahogy a martfűi állatorvos fogalmazott, bizonyos mértékben laktózérzékenyekké válnak az állatok.

– Ezek tudatában nem javasolt a macskáknak tejet adni – hangsúlyozta hírportálunk érdeklődésére a szakember.

– Sőt, bizonyos esetekben kifejezetten káros is lehet. Hiszen akár még hasmenés is kialakulhat bizonyos állatoknál – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában