Felesleges vizitek

2018.10.01. 13:48

Az unióban a magyarok járnak a legtöbbet orvoshoz

Ha kell, ha nem, orvoshoz járunk – derül ki a felmérésekből. Folyamatos a panasz a magyar egészségügy túlterheltségére, közben viszont négyszer gyakrabban keressük fel orvosainkat, mint például a svédek.

Szilvási Zsuzsa

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Az unió tagállamai közül a magyarok járnak a legtöbbet orvoshoz. Az adatok szerint a magyarok évente átlagosan mintegy 12 alkalommal konzultálnak orvossal.

A lista másik végén Ciprus és Svédország áll, az ottani lakosok évente alig három alkalommal látnak orvost.

– Őszintén szólva, nem tartanám ördögtől valónak azt sem, ha tényleg szabott díja lenne, ha valaki indokolatlanul keresi fel az ügyeletet – magyarázta az egyik Szolnok környéki településen praktizáló orvos.

– Rendszeresen részt veszek az ügyeleti ellátásban, és bizony az idő túlnyomó része azokra a páciensekre megy el, akiknek egyszerűen nincs kedvük, idejük napközben kivárni a sorukat a háziorvosuknál. Közben esetleg arra nem marad kapacitásunk, akinek tényleg sürgős ellátásra lenne szüksége.

– Nyilvánvaló, hogy a magyarok egészségi állapota általánosságban hagy kívánnivalót maga után, ennek ellenére nem hiszem, hogy szükséges lenne ilyen mértékű orvoslátogatás – mondta kérdésünkre válaszolva dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, az orvosi kamara területi szervezetének alelnöke.

– Nagymértékben függ az egészségkultúrától, hogy milyen problémával és mikor keressük fel az orvost. Nem túlzok, előfordult már, hogy feldagadt szúnyogcsípéssel ment a beteg az éjszakai ügyeletre.

– Természetesen, ha sürgős, nem szabad várni, de érdemes mérlegelni. Évtizedekkel ezelőtt az egyszerű hasfájás vagy éppen lázcsillapítás még nem tartozott abba a kategóriába, hogy azonnal orvoshoz kelljen rohanni...

Nyilván nem csak az indokolatlan orvos-beteg találkozók gerjesztik feleslegesen a forgalmat, de olykor a rendszer visszásságai is.

– A múltkor a fájós hátammal előbb el kellett mennem beutalóért a háziorvoshoz, utána kerültem a reumatológushoz, majd visszaküldött a háziorvoshoz gyógyszert felíratni – mesélte C. Mihály, aki krónikus betegként rendszeres orvoshoz járónak számít.

– Nem hiszem, hogy ezt csak ilyen körülményesen lehet megoldani, biztos létezik ennél rugalmasabb rendszer is.

Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Nem csak a betegek hibája ez! – csatlakozott ehhez véleményével az egyik Tisza menti település háziorvosa.

– Gyakran előfordul, hogy több hetes bennfekvést követően kijön a beteg a kórházból, és a zárójelentésen ez áll: lássa belgyógyász, reumatológus, majd ezekkel a leletekkel kontroll.

– Ilyenkor mi elkezdjük kéregetni az időpontokat, ám a páciens érthető módon a felénél elunja. Valójában nem történt semmi, mégis elpazaroltunk egy csomó pénzt és időt. Ezen kellene változtatni – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában