JÁSZAPÁTI

2018.10.18. 20:00

Környezettudatos kezdeményezést indítottak a településen

A klímaváltozás hatásait egyre jobban a bőrünkön érezzük. „Ugyan mit tehetünk mi ellene?” kérdezik sokan vállat vonva. Vannak azonban, akik a cselekvés útjára léptek, és egyre inkább felelősséget éreznek környezetükért. Háztáji klubok találkozóján jártunk, ahol számos környezetbarát praktikát mutattak be a zöldíteni vágyóknak.

Illés Anita

Háztáji klubok találkoztak Jászapátin, ahol az ökokörök munkájáról tanácskoztak, és bemutatták termékeiket

Fotó: Illés Anita

Gyertek hozzánk vendégségbe címmel hagyományteremtő szándékkal termény- és termékkiállítást, valamint a háztáji klubok találkozóját szervezte meg Bukor Irén, a Pájer Antal Művelődési Ház igazgatója. Korábbi munkahelyén egy innovatív kezdeményezést indított el, a Gazdálkodj okoson – lépésről lépésre! Háztáji klubok megalakítása megyeszerte nevű programot.

– Évekkel ezelőtt sokat gondolkoztam azon, hogyan lehetne visszatérni a gyökerekhez, és kertet művelni. Amikor Szolnokról Besenyszögre költöztünk, szomorúan láttam, hogy sokan már vidéken sem művelik a kertjeiket. Ezek ösztönöztek arra, hogy szakemberek közreműködésével kidolgozzam a programot – mesélte Bukor Irén.

A klubok tevékenységét egy munkafüzet segíti, amiben rengeteg környezettudatos ötlet olvasható egyebek mellett az energiatakarékosságról, a hulladékok újrahasznosításáról, a kertművelésről vagy épp az egészséges élelmiszerről.

A szakmai anyagot Héjáné Béres Margit agrármérnök és Veresné Péter Judit szociológus írta, a program megvalósításában közreműködött Scheitz Kata pszichológus is. A jászapáti találkozón nemcsak helyiek vettek részt, hanem Besenyszög, Jásztelek, Jászárokszállás, Rákóczifalva és Szajol háztáji klubjaiból is érkeztek tudatosan cselekvők.

A kezdeményezés célja tulajdonképpen a háztartások zöldítése és fenntarthatóbbá tétele. Fontosnak tartják a fogyasztói szemléletformálást és a környezettudatosság fejlesztését is. Jászárokszállásról saját termesztésű gyümölcsökből készített befőttet, szörpöket és aszalványokat hoztak a bemutatóra.

Háztáji klubok találkoztak Jászapátin, ahol az ökokörök munkájáról tanácskoztak, és bemutatták termékeiket
Fotó: Illés Anita

– Jó érzéssel tölt el, hogy a két kezünk által termelt finomságot fogyaszthatjuk el. Nem beszélve arról, hogy tudjuk, mit eszünk meg. Környezetvédelmileg is fontos, hogy minél több helyi terméket vásároljunk, hiszen ezzel mérsékelhető a szállítással járó környezetterhelés – vélekedett Szattinger Magdolna.

A rendezvényen az ökokörök tagjai érdekes szakmai előadásaikban saját munkájukon keresztül jó gyakorlatokat mutattak be az érdeklődőknek.

Krém is készült

Az előadásokon kívül termékbemutatók színesítették a programot. Egyik legizgalmasabbnak a krémkészítés bizonyult. Csajbókné Grett Johanna felidézte, hogy már a nagymamája és az édesanyja is gyógynövényeket használt különböző betegségekre. A fitoterapeuta a bemutatón körömvirágkrémet állított elő. A gyógynövényt ő maga termesztette. A kence saját kezűleg való előállítása egyébként a pénztárcát is kíméli. Betakarított zöldség- és gyümölcsfélék, házi sütemények és tészták, hulladékból készített dekoráció és sok minden más is látható volt a kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában