állásbörze

2018.10.29. 14:00

Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a jászsági cégek

Az őszi állásbörzén Jászberényben közel ezerötszáz állást kínáltak az érdeklődőknek. A munkalehetőségeken túl képzésekről, különböző támogatási lehetőségekről is kaptak információt az álláskeresők.

Illés Anita

Ezúttal is sokan felkeresték a jászberényi börzét, ahol közel ezerötszáz állást kínáltak a megjelent cégek 

Fotó: Gémesi Balázs

A Déryné Rendezvényház nagytermében több száz álláskereső vett részt az őszi állásbörzén, amit már nem először szervezett meg a megyei kormányhivatal jászberényi járási hivatala. Ottjártunkkor már sorokban kígyóztak az érdeklődők, hogy megismerjék, milyen munkalehetőségek vannak a térségben.

– Jövő héttől már az új munkahelyemen fogok dolgozni, amit álláshirdetésben találtam. Ennek ellenére szétnézek még a börzén is, hogy milyen lehetőségek vannak. Nem árt több helyen érdeklődni, mert lehet, más többet fizet – mondta a jászteleki Duka Mária.

Nemcsak álláskeresők, közfoglalkoztatottak, vagy pályaválasztás előtt álló diákok jelentek meg a börzén, hanem állásban lévők is. Ők lehet, hogy egy jobb lehetőség, magasabb fizetés reményében nézelődtek másik munka után. A cégeknél egyébként jelentős mértékű a dolgozók cserélődése.

Az álláskeresők kaptak egy listát a börzén megjelent vállalkozásokról és ajánlataikról. Ebből kiderült, hogy huszonhat kiállító közel ezerötszáz álláslehetőséget kínált az érdeklődőknek, akik ezenkívül képzésekről, támogatásokról is kaptak tájékoztatást.

Az állásbörzén Tóth János, a jászberényi járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője köszöntőjében kiemelte, a Jászság jelentős szerepet tölt be a megye gazdasági életében. A hivatal egyik fontos feladata, hogy a megnövekedett munkaerőigény miatt rendszeresen szervezzenek ilyen rendezvényeket, ahol a kereslet és kínálat találkozik.

Dr. Dobos Róbert, a Jászberényi Járási Hivatal vezetője elmondta: az idei évet alapul véve azt láthatjuk, hogy az elsődleges munkaerőpiac feltöltésére több mint négyezer álláskínálatra irányuló megkeresés érkezett a foglalkoztatási osztályhoz. A rendezvényt Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.

– A megyében a Jászságban a legkedvezőbbek a foglalkoztatási adatok. Nehéz feltölteni a létszámokat, azonban még mindig jobb ezzel a problémával küzdeni, mint például a Kunhegyesi járásban, ahol a munkanélküliség tízszázalékos – mondta a közgyűlés elnöke.

Ezúttal is sokan felkeresték a jászberényi börzét, ahol közel ezerötszáz állást kínáltak a megjelent cégek
Fotó: Gémesi Balázs

Hajnal-Nagy Gábor, Jászberény alpolgármestere kitért arra, hogy a világ nagyon összetett és a nemzetközi gazdasági folyamatokon is múlik, milyen lehetőségei vannak egy-egy városnak, régiónak.

– A jászsági cégek tudják, hogy mit jelent munkaerőt keresni, milyen nehéz képzett, elhivatott embereket találni. Ki vagyunk téve a nemzetközi gazdasági folyamatoknak. Ebben a bonyolult helyzetben mindenki keresi a lehetőségeket – tette hozzá az alpolgármester.

Gépészmérnököket is kerestek

Az őszi állásbörzén legnagyobb számban gyártósori összeszerelőt, operátort, targoncavezetőt, hegesztőt, raktárost és gépbeállítót kerestek a cégek. A rendőrség ajánlatából kiderült, hogy 100 főt várnak határvadásznak. A Magyar Honvédség 50-50 főnek biztosít önkéntes területvédelmi tartalékos és szerződéses katonai szolgálatot. A Szent Erzsébet Kórházban szakápolókra és segédápolókra is szükség van. A MÁV Zrt.-nél jó eséllyel el lehet helyezkedni például pályamunkásként, villamoshálózat-szerelőként, vasúti munkagépkezelőként vagy mozdonyvezetőként. A térségben működő nagyobb cégeknél keresik a képzett gépészmérnököket és villamosmérnököket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában