galériával

2018.10.04. 11:30

Száraz a Tisza-tó erőművének zsilipje, megújul a vízlépcső

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a kiskörei vízlépcső a Tisza-tó szíve-motorja. Évtizedek óta szüntelen ritmusban szabályozza a víz áramlását annak érdekében, hogy a tározó be tudja tölteni funkcióját, s közben a folyó alsó szakaszának vízellátása se kerüljön veszélybe.

Szilvási Zsuzsa

Az idők során azonban az építmény megérett a felújításra, hiszen immár negyvenöt esztendeje működik.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és hat területi vízügyi igazgatóság – köztük a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) – konzorciumában most nagyszabású beruházás zajlik, melynek részeként megtörténik többek között a kiskörei vízlépcső rekonstrukciója is.

Mind a duzzasztóművön, mind a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön felújítják a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és a villamos berendezéseket. Szintén megújulás vár az elektromos berendezésekre.

A felújított bakdaruk próbaüzeme ottjártunkkor kezdődött.
Fotó: Mészáros János

Többek között korszerűsítik a vezérlőrendszert, az üzemirányító számítógépeket és programokat, a hullámtéri duzzasztómű transzformátorállomását, s modern térvilágítást kap az üzemi híd, miközben részben felújítják az útburkolatot is.

Daruval szállítják az alapanyagot a mélybe.
Fotó: Mészáros János

Az óriási méretű duzzasztómű két nagy gépének felújítása a befejezéséhez közelít, a páros próbaüzem zajlik, illetve megkezdődtek a munkálatok a vízlépcső kettes számú zsilipénél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában