SZOLNOK

2018.10.06. 15:25

Téli állatvédelem: mókás, sokszor mégis nagyon hasznos a kutyacipő

Közeledik a tél, egyre hidegebb van, de a háziállatok bundáját ugyanúgy ápolni kell. Szakembert kérdeztünk, mire kell és mire ajánlott odafigyelni a hűvösebb, esősebb időszakban.

Hutter Zsófia

Zéró bundáját rendszeresen Nagy Veronika, a CsiniEb Kutyakozmetika tulajdonosa ápolja.

Fotó: Mészáros János

– Egy német törpepincser a családunk legkisebb tagja, ami, ahogy jön a hűvösebb idő, kap egy pulóvert az esti séták alkalmával – árulta el hírportálunknak Nagy Petra.

– Bár esőben nem szeret sétálni, az esőkabát is elengedhetetlen része az öltözékének. Lehet, hogy megmosolyogtató, de nem szeretném, ha esetleg meghűlne.

– A lába is szokott fázni a téli hidegben, de a kutyacipőt azért túlzásnak érzem. Inkább rövidebb sétákat teszünk többször, ha nagy a zimankó – tette hozzá a szolnoki hölgy.

A megyebeli Istvánnak házat és kertet is őrző kutyája van, ugyanis Borisz, a rottweiler nem az a tipikus lakáskutya.

– Nem csak a mérete miatt lakik a kertben – mosolygott a férfi.

– De mindig az évszaknak megfelelően ápoljuk a bundáját. Emellett természetesen a házánál is odafigyelünk, hogy télen melegebb legyen, és megóvja őt az időjárás viszontagságaitól.

Nagy Veronika, a szolnoki CsiniEb Kutyakozmetika tulajdonosa elmondta, sok gazda azt hiszi, az őszi-téli időszakban nem igényelnek annyi ápolást az állatok, mint a nyári hónapokban.

– Ez egy tévhit. Sem esztétikailag nem megfelelő, sem a bundájuknak nem tesz jót, ha elhanyagolják – tette hozzá a szakember.

– Egy-egy séta alkalmával vizes, sáros lesz a kutya lába, szőrzete, ezért olyankor mindenképpen meg kell fürdetni. Érdemes rendszeresíteni nekik egy erre szánt törölközőt.

Nagy Veronika azt is kiemelte, ahogy nyáron a forró aszfaltra, úgy télen a jeges, sózott járdákra, utakra kell odafigyelni.

– Nagy fájdalmat tud okozni nekik, ha maró anyaggal érintkezik a mancsuk – mondta.

– Emellett fontos elmondani, mert sokan nem tudják, hogy a kutyák tappancsa is külön ápolást igényel. Azt is rendben kell tartani, kivágni onnan szőrt, mert összegyűlhet a por, a kosz, a növényzet és súlyos sebeket okozhatnak.

– Általánosságban az is elmondható, hogy kullancs, bolha ellen folyamatosan kell védekezni, hiszen nem csak a tavaszi, nyári időszakban aktívak ezek a vérszívók.

Zéró bundáját rendszeresen Nagy Veronika, a CsiniEb Kutyakozmetika tulajdonosa ápolja.
Fotó: Mészáros János

A kutyakozmetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy kifejezetten jó ötlet a kistestű, rövid szőrű kutyáknak a

ruha.

– A hűvösebb időben, egy-egy séta során megvédi őket a hidegtől. Azonban arra nagyon fontos odafigyelni, hogy ne legyen vizes, vagy ha átnedvesedik, akkor ne sokáig viselje az állat. Az sajnos gyorsan tüdőgyulladáshoz vezethet – hívta fel rá a figyelmet a szakember.

– Ez ugyanúgy veszélyes lehet a nagyobb bundával rendelkező állatoknál is, mert rövid idő alatt lehűtheti az állat testét.

A hipotermia, vagyis a kihűlés főleg a kistestű, fiatal, vagy idősebb egyedeknél jelenthet nagy veszélyt.

– Ha észleljük a tüneteket, például reszket a kutya, enyhe sokkban van, akkor azonnal segíteni kell. Nem szabad hirtelen felmelegíteni, legjobb, ha langyos vízzel fürdetjük, majd plédbe csavarjuk, hogy fokozatosan álljon vissza a testhőmérséklete – mondta.

A szakember végül hozzátette, a kinti ebeknél a kutyaházra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Fontos, hogy olyan anyagokkal legyen bélelve, ami jól tartja a hőt, és megfelelő legyen a szigetelés. Az ideális választás a szalma lenne.

Egyes esetekben a kutyacipő is segíthet

Lehet, hogy sokak számára nevetséges, de összességében hasznos az ebeknek szánt lábbeli. A legcélszerűbb, ha vízálló anyagból készül. Nem csak kényelmes, de hasznos viselet is lehet a téli időszakban egy ilyen darab.

Ha olyan helyen sétáltatjuk a kutyát, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedés elkerülése érdekében, ott megvédi a lábát a káros maróanyagtól. A só által felmart tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, és a gyógyulás akár hetekig is eltarthat.

" />

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában