TÚRKEVE

2018.10.03. 10:30

Végre sikerült eladni az utolsó kevi szélmalom területét is

A téglakupacok is eltűntek végre a leomlott utolsó túrkevei szélmalom helyén. Az önkormányzat és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közös tulajdonában lévő, kisújszállási út melletti ingatlant ugyanis sikerült végre eladni egy vállalkozásnak.

Szilvási Zsuzsa

Egy hatalmas vihar tépázta meg a malmot

Fotó: Mészáros János

Mint ismeretes, a másfél százados építményt egy tavaszi vihar tépázta meg tavaly májusban, oly mértékben, hogy a malom palástját teljesen lemorzsolta az egyik oldalon. A későbbi nagy szél tovább bontotta a megsérült részt, így a malmot életveszélyessé kellett nyilvánítani, még a környékét is lezárták.

A malom korábban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, illetve a helyi önkormányzat közös tulajdona volt kétharmad-egyharmad arányban, a vagyonkezelést az egyesület végezte.

Az ötvenes évekig folyt itt az őrlés, ezt követően folyamatosan pusztult az épület. Omladozott, teteje sem volt már, ezért az egyesület tagjai úgy határoztak, hogy megpróbálják megmenteni.

Egy hatalmas vihar tépázta meg a malmot
Fotó: Mészáros János

Pályázatokat nyújtottak be, melyekből lépésről lépésre fejlesztgették. A belső felújításon már túljutottak, ám az utolsó, épp a külső palást felújítását célzó pályázat nem nyert. Ezt követően omlott le a malom, s az okokat keresve, a kárszakértők azóta arra jutottak, hogy több tényező is közrejátszott az épület pusztulásában.

Ezek között szerepel többek között a felújítás elmaradása, az akkoriban tapasztalható időjárási szélsőségek, a malom előtt vezető út minőségromlása, illetve az ott haladó teherforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában