HŐSZIGETELÉS

2018.11.16. 06:58

Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a tűzállóságra a lakástulajok

Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha lakásunkat igazán korszerűvé szeretnénk varázsolni. Nem mindegy azonban, milyen szigetelőanyag kerül a homlokzatra, vagy mivel fedjük a tetőteret. Szigetelési szakértőhöz fordultunk, hogy megtudjuk, hogyan lehet a leghatékonyabban megvédeni otthonunk melegét.

Hartai Gergely

A kőzetgyapotot is gyakran használják szigeteléskor

Fotó: Shutterstock

– 1983-ban épült százharminc négyzetméteres házunkat a napokban szigeteltük. Milliós beruházáson vagyunk túl, de megérte. Hiszen korábban semmilyen szigetelésünk sem volt a tetőtérben.

– Ráadásul a korszerűsítés hiányát a fűtésszámlánk is alaposan megérezte – mondta el hírportálunknak egy szolnoki családi ház tulajdonosa.

Szerencsére sok hasonló energetikai fejlesztés zajlik megyeszerte. Ami azért is rendkívül fontos, mivel egy országos ingatlanpiaci tanulmány szerint a jászkunsági lakások nagy része jelentős korszerűsítésre szorulna az alaptól a tetőig.

Nemrég szakértőnél jártunk, akinél arról érdeklődtünk, hogy otthonunk mely részén milyen szigetelőanyagot érdemes elhelyezni. A szolnoki Molnár Sándor elmondta, lapos és magas tetőre egyaránt Poliuretán (PIR) szigetelést ajánlanak a hozzáértők.

Ebből az anyagból pedig manapság már nagyon sokfélét kaphatunk, a két centiméterestől a huszonnégy centiméter vastagságig.

– Érdekesség, hogy a PIR-technológia egyik változatát az űrtechnikában is használják… – tette hozzá. Majd emlékeztetett, egy lakás korszerű szigetelésénél és bizonyos épületszerkezeteknél a tűzállóság is fontos szempontként jelenik meg. Éppen ezért sokan ezeken a helyeken kőzetgyapotot használnak otthonaikban.

Molnár Sándor ezután arról beszélt, a homlokzatszigeteléssel kapcsolatos követelmények sokat változtak az elmúlt évtizedekben.

A kőzetgyapotot is gyakran használják szigeteléskor
Fotó: Shutterstock

– Huszonöt éve például öt-hat centi vastagság is elegendő volt, ma viszont már tíz centi körüli az ajánlott méret. Ez azonban nem kőbe vésett érték, mivel sok múlik a falazat minőségén – taglalta. Hangsúlyozta azt is, a homlokzatoknál egyre többször grafitos szigetelést alkalmaznak a szakemberek.

Azt is megtudtuk, a köznyelvben összefoglaló néven sokszor csak „nikecellként” emlegetik a polisztirol szigetelőanyagokat.

– Ez valójában egy márkanév, s a terméket pedig immár több, mint négy évtizede gyártják Balatonfűzfőn. Napjainkban már számos helyen állítanak elő ilyet, például Tószegen is, ám ma már mindenütt EPS néven találkozhatunk vele – zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában