jászkunság

2018.11.02. 11:22

Figyeljünk oda négylábú kedvenceinkre!

Mindennapjaink része lett a kóbor kutyák szomorú látványa. A menhelyek megteltek, a közterületeken sok embert zavarnak a gazdátlan, sokszor szenvedő négylábúak. A megyei szakemberek szerint is a legjobb megoldás az ivartalanítás.

Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa a saját rendelőjükben vizsgálja az egyik kutyát

Fotó: Mészáros János

Szerencsére Szolnokon elenyésző a valóban kóbor ebek száma, legalábbis Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa így látja. A legtöbb utcán kószáló kutyának ugyanis van otthona, csak kiszöknek a rossz állapotú kerítésen, vagy a gazdájuk felelőtlen, így hagyják, hogy az állatok sétáljanak egyet maguktól.

A kóbor kutyák megjelenése azonban leginkább amiatt történik, hogy a ház körül tartott állatok egyes esetekben minden kontroll nélkül szaporodhatnak. Ebben az esetben pedig a legjobb megoldás az ivartalanítás.

– Mi minden felnőtt ebet, nőstényt és kant is ivartalanítva adunk örökbe, és javaslom ezt a műtétet az állattartóknak is. Így a kan kutya nem fog elszökni és nem megy át a szomszédba se, ahol esetleg van egy tüzelő szuka – magyarázta Tarpai Enikő.

– Emellett egészségügyi szempontból is javasolt az ivartalanítás, ugyanis a nem ivartalanított nőstény macskákban és kutyákban idős korban nagy valószínűséggel alakulhat ki méhgyulladás. A közelmúltban is hallottam egy családról, akiknek az idős kutyája emiatt pusztult el.

– Ha már korábban ivartalanították volna az állatot, akkor még most is élne. Úgy gondolom, szemléletváltásra lenne szükség, mert nem természetes, hogy ennyi kóbor eb van Magyarországon.

Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa a saját rendelőjükben vizsgálja az egyik kutyát
Fotó: Mészáros János

– Sajnos nincs annyi gazda a világon, amennyi kutya, ezért szükséges az ivartalanítás, ami egyébként nem természetellenes, hiszen a kutyákat nem lehet visszaengedni a vadonba és nem is védett fajról van szó. Emellett kihalni sem fognak, és azért sem fognak bánkódni, hogy nem lehet utóduk, hiszen ösztönlények – tette hozzá Enikő.

Egy szolnoki állatorvos hírportálunk érdeklődésére elmondta, az ivartalanítás lényege, hogy az állat lenyugszik, kezelhetővé válik, hiszen nincs hormontermelés, így csak a gazdájával foglalkozik. A ház védelmén kívül nem érdeklődik más, sem a szukák, sem a kanok iránt.

– A kutyák évente kétszer ivarzanak, tavasszal és ősszel, ami egy esztendőben akár 10–12 kiskutyát is jelenthet. Ha pedig ez közterületen zajlik, borzasztó mértékben elszaporodnak a kóbor állatok. Az ivartalanítás azonban ennek is gátat szab – hangsúlyozta az állatorvos.

– Azok a nézetek, hogy a szukák ivartalanításával érdemes megvárni az első tüzelést, a kanoknál pedig az egy év körüli életkort, már elavultak. A műtétet még az ivarérettség előtt érdemes elvégeztetni. Egészségügyi szempontból is javasolt a beavatkozás, hiszen a nőstényeknél a méhhuruton kívül emlőgyulladás is kialakulhat.

– Sokan attól tartanak, hogy a beavatkozás után elhízik az állat. Az ivartalanított kutyák, főként a szukák, valóban hajlamosabbak erre.

– Ha viszont odafigyelünk az állat táplálására, például csökkentjük a szénhidrát mennyiségét, és sok mozgást biztosítunk neki, ettől nem kell tartanunk. Leginkább viszont az a gond, hogy a gazdák túletetik a kutyáikat, ezért híznak el – véli a szakember.

Rideg Roland, a Szolnok Városi Állatotthon telephelyén önkéntesként segít a négylábúak napi ellátásában, gondozásában
Fotó: Mészáros János

A műtétkor az állat csak annyi fájdalmat érez, mint egy védőoltás beadásánál. Az állatorvostól ugyanis azt is megtudtuk, a beavatkozás altatásban történik, és az ezt követő fájdalomcsillapítás alapkövetelmény.

A műtét napján nyilván az állat is gyengébbnek érzi magát, mint adott esetben az emberek is, de egy nap elteltével már ugyanazt az életmódot folytatja, mint a beavatkozás előtt.

Más megoldás sem olcsóbb

Sokan költségesnek gondolják az ivartalanító műtétet, ezért sem választják ezt a megoldást, de gondoljunk bele, mennyi pénzt kell áldozni a nem kívánt kiskutyákra.

– Négynél kevesebb kölyök ritkán születik egy vemhességből. Az első oltás és a féreghajtás pedig körülbelül négyezer forint ebenként, az előbbit pedig két hét múlva meg kell ismételni.

– Emellett, ha összeszámoljuk a nem kívánt alom felnevelésének és gazdához juttatásának költségeit, észrevehetjük, hogy az egyszer kifizetett nagyobb összeggel valójában még spórolunk is. Az ivartalanítás ugyanis körülbelül 15–20 ezer forintba kerül – fejtette ki Tarpai Enikő.

A hírportálunk által megkérdezett állatorvos pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy már kutyák számára is létezik fogamzásgátló tabletta vagy injekció. Ezek egy évre számított összköltsége viszont körülbelül ugyanakkora mértékű, mint egy ivartalanító műtété.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában