jászkunság

2018.11.02. 11:22

Figyeljünk oda négylábú kedvenceinkre!

Mindennapjaink része lett a kóbor kutyák szomorú látványa. A menhelyek megteltek, a közterületeken sok embert zavarnak a gazdátlan, sokszor szenvedő négylábúak. A megyei szakemberek szerint is a legjobb megoldás az ivartalanítás.

Szerencsére Szolnokon elenyésző a valóban kóbor ebek száma, legalábbis Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa így látja. A legtöbb utcán kószáló kutyának ugyanis van otthona, csak kiszöknek a rossz állapotú kerítésen, vagy a gazdájuk felelőtlen, így hagyják, hogy az állatok sétáljanak egyet maguktól.

A kóbor kutyák megjelenése azonban leginkább amiatt történik, hogy a ház körül tartott állatok egyes esetekben minden kontroll nélkül szaporodhatnak. Ebben az esetben pedig a legjobb megoldás az ivartalanítás.

– Mi minden felnőtt ebet, nőstényt és kant is ivartalanítva adunk örökbe, és javaslom ezt a műtétet az állattartóknak is. Így a kan kutya nem fog elszökni és nem megy át a szomszédba se, ahol esetleg van egy tüzelő szuka – magyarázta Tarpai Enikő.

– Emellett egészségügyi szempontból is javasolt az ivartalanítás, ugyanis a nem ivartalanított nőstény macskákban és kutyákban idős korban nagy valószínűséggel alakulhat ki méhgyulladás. A közelmúltban is hallottam egy családról, akiknek az idős kutyája emiatt pusztult el.

– Ha már korábban ivartalanították volna az állatot, akkor még most is élne. Úgy gondolom, szemléletváltásra lenne szükség, mert nem természetes, hogy ennyi kóbor eb van Magyarországon.

Tarpai Enikő, a Szolnok Városi Állatotthon főmunkatársa a saját rendelőjükben vizsgálja az egyik kutyát
Fotó: Mészáros János

– Sajnos nincs annyi gazda a világon, amennyi kutya, ezért szükséges az ivartalanítás, ami egyébként nem természetellenes, hiszen a kutyákat nem lehet visszaengedni a vadonba és nem is védett fajról van szó. Emellett kihalni sem fognak, és azért sem fognak bánkódni, hogy nem lehet utóduk, hiszen ösztönlények – tette hozzá Enikő.

Egy szolnoki állatorvos hírportálunk érdeklődésére elmondta, az ivartalanítás lényege, hogy az állat lenyugszik, kezelhetővé válik, hiszen nincs hormontermelés, így csak a gazdájával foglalkozik. A ház védelmén kívül nem érdeklődik más, sem a szukák, sem a kanok iránt.

– A kutyák évente kétszer ivarzanak, tavasszal és ősszel, ami egy esztendőben akár 10–12 kiskutyát is jelenthet. Ha pedig ez közterületen zajlik, borzasztó mértékben elszaporodnak a kóbor állatok. Az ivartalanítás azonban ennek is gátat szab – hangsúlyozta az állatorvos.

– Azok a nézetek, hogy a szukák ivartalanításával érdemes megvárni az első tüzelést, a kanoknál pedig az egy év körüli életkort, már elavultak. A műtétet még az ivarérettség előtt érdemes elvégeztetni. Egészségügyi szempontból is javasolt a beavatkozás, hiszen a nőstényeknél a méhhuruton kívül emlőgyulladás is kialakulhat.

– Sokan attól tartanak, hogy a beavatkozás után elhízik az állat. Az ivartalanított kutyák, főként a szukák, valóban hajlamosabbak erre.

– Ha viszont odafigyelünk az állat táplálására, például csökkentjük a szénhidrát mennyiségét, és sok mozgást biztosítunk neki, ettől nem kell tartanunk. Leginkább viszont az a gond, hogy a gazdák túletetik a kutyáikat, ezért híznak el – véli a szakember.

Rideg Roland, a Szolnok Városi Állatotthon telephelyén önkéntesként segít a négylábúak napi ellátásában, gondozásában
Fotó: Mészáros János

A műtétkor az állat csak annyi fájdalmat érez, mint egy védőoltás beadásánál. Az állatorvostól ugyanis azt is megtudtuk, a beavatkozás altatásban történik, és az ezt követő fájdalomcsillapítás alapkövetelmény.

A műtét napján nyilván az állat is gyengébbnek érzi magát, mint adott esetben az emberek is, de egy nap elteltével már ugyanazt az életmódot folytatja, mint a beavatkozás előtt.

Más megoldás sem olcsóbb

Sokan költségesnek gondolják az ivartalanító műtétet, ezért sem választják ezt a megoldást, de gondoljunk bele, mennyi pénzt kell áldozni a nem kívánt kiskutyákra.

– Négynél kevesebb kölyök ritkán születik egy vemhességből. Az első oltás és a féreghajtás pedig körülbelül négyezer forint ebenként, az előbbit pedig két hét múlva meg kell ismételni.

– Emellett, ha összeszámoljuk a nem kívánt alom felnevelésének és gazdához juttatásának költségeit, észrevehetjük, hogy az egyszer kifizetett nagyobb összeggel valójában még spórolunk is. Az ivartalanítás ugyanis körülbelül 15–20 ezer forintba kerül – fejtette ki Tarpai Enikő.

A hírportálunk által megkérdezett állatorvos pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy már kutyák számára is létezik fogamzásgátló tabletta vagy injekció. Ezek egy évre számított összköltsége viszont körülbelül ugyanakkora mértékű, mint egy ivartalanító műtété.

Ezek is érdekelhetik