JÁSZKISÉR

2018.11.05. 13:46

Fontos, hogy a fiatalok is ápolják a forradalom eszmeiségét

A jászkiséri Csomor András tizenöt éves volt az 1956-os forradalom és szabadságharc idején. Évtizedek óta őrzi emlékeiben a Budapesten látott és megélt eseményeket. Szívén viseli azt, hogy az utókor méltó módon emlékezzen azokra a hősökre, akik 1956 őszén életüket áldozták a hazáért.

Illés Anita

A jászkiséri Csomor András kezdeményezésére kilenc éve indították el a Sorsfordító pillanatok elnevezésű versmondó versenyt iskolásoknak

Fotó: Illés Anita

Bár már egyre fogyatkoznak, de szerencsére élnek még köztünk olyanok, akik szemtanúi voltak az 1956-os eseményeknek. A „velünk élő történelem” egyike Csomor András, aki 15 éves volt a forradalom idején.

– Akkor már másfél éve Gyálon éltünk. Budapesten dolgoztunk, édesanyám főszakács volt a MÁV kísérleti üzemében, én pedig vasutasként vállaltam munkát. Október 23-án a munkahelyről busszal indultunk el hazafelé. Útközben arra lettünk figyelmesek, hogy a Sztálin-szobor nyakán kötelek lógnak.

– Anyám riadtan fel is kiáltott, hogy „döntik a szobrot, itt már holnap az emberek egymást fogják felakasztani”. Leszálltunk a buszról és azt láttuk, hogy sokan tolakodnak a szobor körül, annak egy darabjáért az emberek szinte ölték egymást – mesélte Bandi bácsi.

Édesanyja hazautazott Kisérre, ő pedig Gyálon maradt, és mindennap az egyik unokatestvérével járt Budapestre. Kamaszként mély lelki traumaként élte meg, amikor egyik alkalommal hazafelé gyalogoltak, és egy kézigránáttól megsérült.

– Soha nem felejtem el, megrázó élmény volt látni azt is, ahogy lelövik az utcán a gyerekeket. Felfoghatatlan volt számomra, hogy lehet ilyen kegyetlenséget elkövetni – idézte fel a tragikus eseményeket.

A jászkiséri Csomor András kezdeményezésére kilenc éve indították el a Sorsfordító pillanatok elnevezésű versmondó versenyt iskolásoknak
Fotó: Illés Anita

Ezek a személyes emlékek, valamint a hősök előtt kifejezett tiszteletadás késztették arra Csomor Andrást, hogy évtizedekkel később, 1992-ben belépjen az ’56-os Szövetségbe. A szervezet egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy megőrizze a forradalomban elhunyt hősök emlékét, akik életüket áldozták fel hazájuk szabadságáért

– Évekkel ezelőtt elsők között kezdeményeztem az önkormányzattal együttműködve az ’56-os emlékmű felállítását. Kilenc évvel ezelőtt indítottuk el a Sorsfordító pillanatok elnevezésű versmondó versenyt, amit a mai napig megrendeznek a Csete Balázs Általános Iskolában.

– Célja, hogy a fiatalok megismerjék az 1956-os forradalom kiváltó okait, eseményeit és ápolják annak eszmeiségét – mondta a kezdeményezésről az események szemtanúja.

Harangszó a hősökért

Csomor András korábban az ’56-os Szövetség Jászsági Szervezetének ügyvivőjeként először Jászkiséren kezdeményezte a katolikus plébánosnál és a református lelkésznél, hogy a hősökre emlékezve, a helyi templomokban november 4-én este szólaljanak meg a harangok.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szövetség évekig fáradozott azon, hogy ezen a napon hazánk keresztény egyházainak összes templomában szóljanak a harangok. A forradalom 60. évfordulójára elérték, hogy az evangélikus templomok harangjai az egész országban megszólaljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában