tiszasas

2018.11.29. 14:00

Itt egy gyarapodó falu, ahol a kolbászlopás a legsúlyosabb bűn

Bár az elvándorlás és elöregedés miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a kistelepülések, a megyénk „peremén” található Tiszasas vezetői mégsem panaszkodnak. A lakosságszám nem csökken, ellenkezőleg: egyre nő! Főleg fiatal családok költöznek a faluba. De mitől oly’ népszerű ez a település?

Joó Zsuzsa

Fotó: Illusztációfotó/Mészáros János

Csak egy ugrás. Némi sarkítással mondhatni, ennyi kell, hogy az ember Tiszasasról, azaz Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Bács-Kiskun megyébe érkezzen. Megyénk déli „végvára”, a perifériára szorult Tiszasas mégis (vagy pont ezért?) népszerű kistelepülés.

Egy-két éve ezerharmincnyolcan éltek itt, idén már több mint ezernyolcvanan. A lakosságszám növekedésével párhuzamosan húsz-harminc százalékkal nőttek a faluban az ingatlanárak, az utóbbi másfél évben negyven lakóház talált új gazdára.

– Közelségünk a szomszéd megyéhez és persze Kecskeméthez nagyon vonzó – magyarázza Gyói Gábor polgármester, amikor az okokról beszélgetünk. A településvezető hozzáfűzi: a földrajzi adottság nem minden. A községben gyakorlatilag minden infrastrukturális alap megvan a komfortos, kényelmes élethez.

– Ráadásul kiváló a közbiztonságunk! Az elmúlt években (nyolc évre visszatekintve legalább) komolyabb bűncselekmény nem történt nálunk. Ha jól emlékszem, egyszer sonkát és kolbászt loptak el az egyik ház kamrájából, máskor pedig gázolajat vittek el egy gazda udvaráról.

A polgármester elismeri, nincsen annyi kényelmi szolgáltatás tetszetős falujukban, mint egy városban, ugyanakkor az ingatlanárak még mindig sokkal barátságosabbak, mint egy nagyobb településen.

– Ugyanaz a méretű, típusú kockaház a szomszédos Csépán két, két és fél millió forint, Tiszasason négy-öt millió, Tiszaugon hat-kilenc millió forint, Lakitelken kilenc-tizenkettő, Kecskeméten pedig már húszmillió forintba kerül.

– De ez utóbbi városban egy panellakás is tizenháromnál kezdődik. Ahogy észlelhető, öt kilométerenként változik az ár, ahogy haladunk a „bácsi” megyeszékhely felé. Ha egy fiatal pár önálló életet szeretne kezdeni és a szülők nem támogatják őket, kevés esélyük van egy városi ingatlan megvásárlására.

– Marad tehát a kisebb település, ahonnan ma már egészen könnyen be lehet ingázni Kecskemétre vagy bárhová.

Gyói Gábor szerint az is vonzó, hogy falusi környezetben állatokat lehet tartani, zöldséget-gyümölcsöt lehet megtermelni. A településen ugyanakkor odafigyelnek a közösségépítésre is: nemrégen szabadidőparkot alakítottak ki állatsimogatóval, játszótérrel.

Mindemellett nagy figyelmet fordítanak a közös programokra is, melyek összekovácsolják a lakosságot. És erre – a polgármester szerint – igenis nagy szükség van!

Bencsik Jenőné Budapestről érkezett élettársával Tiszasasra hét évvel ezelőtt. Azt mondja, elege lett a nagyvárosi életből, inkább nyugalomra vágyott. Tiszasason pedig ezt megkapja: amióta itt él, bűncselekményről még nem hallott, a község csendes és tiszta.

– Itt még a derékfájásom is elmúlt! – nevet az asszony, akinek bár párja időközben elhunyt, de szerzett több barátnőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában