jászság

2018.11.09. 17:28

Létrejöhet a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása

A szerhasználat ­megelőzése és kezelése érdekében számos szakember, szervezet fogott össze a Jászságban. Együttműködve szeretnének tenni a kábítószer, alkohol és dohányzás okozta problémák ellen. Tevékenységük mérföldkőhöz érkezett, a közeljövőben ugyanis létrejöhet a szenvedélybetegeket segítő úgynevezett alacsonyküszöbű ellátás.

Illés Anita

Forrás: Shutterstock

A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (JKEF) tavaly alapította meg a Jászsági Önkormányzatok Szövetsége. A rendőrség, polgármesterek, oktatási és nevelési, valamint szociális szakemberek felismerték, hogy nagy a baj.

A serdülők körében ugyanis terjed a rohamivás, sokuk életében pedig jelen van a kábítószer. Az utóbbi években számos kutatásból kiderült, hogy főként a szegregátumokban, a mélyszegénységben élőknél hódít a dizájner drog.

– A Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum helyzetelemzést kért mind a tizennyolc jászsági település polgármesterétől. Tíz-tizenöt éve mindenki érzi, hogy nagyon nagy a baj, hiszen valamennyi jászsági településen jelen van a drog. Pályázati forrásból kidolgoztuk a stratégiát és a cselekvési tervet. Az általános iskola 7–8., valamint a középiskolák 9–10. osztályos tanulói körében kérdőíves felmérést végeztünk.

– A kutatásból is kiderült, hogy a fiatalok életében jelen van a kábítószer. Összefogással sokat kell dolgoznunk, hogy a szerhasználat csökkenjen – állapította meg Szatmári Antalné, a JKEF elnöke. Hozzátette: idén már több prevenciós programot szerveztek, elindultak a kortárs segítő képzések is.

A JKEF és a Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat holnap ifjúsági sport- és egészségnapot szervez Jászberényben. Kézilabda- és focibajnokság, kézműves-foglalkozások, dohányzás ellenes kiállítás és prevenciós előadások várják a fiatalokat. A JKEF korábban fontos célként fogalmazta meg, hogy a szenvedélybetegek részére segítő központot hozzanak létre, hiszen az ilyen problémákkal küzdők legközelebb csak Szolnokon kapnak ellátást.

Baginé Gavaldik Lívia, a Jászapáti Család- és ­Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta, hogy a Jászsági Szociális Szolgáltató Társulás eredményesen pályázott a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásának létrehozására. Nagy valószínűséggel január elsejétől működne a szolgáltatás. Az ellátottak számára nyitva álló helység Jászapátin lesz, ügyfélfogadás pedig a térség valamennyi településén.

Egyeztettek a szakemberek

A napokban közbiztonsági egyeztető fórumot hívott össze Pócs János, a térség országgyűlési képviselője. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a közbiztonság terén egy komoly deficit van, amit még nem oldottak meg, ez pedig a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás. – Egy törvénytervezeten dolgozunk, amihez a belügyminiszter kérte, hogy szakemberek, rendőrség, polgárőrség és polgármesterek véleményének bevonásával készítsek javaslatot. Legnagyobb gond a dizájner drogok jelenléte. Szigorúbb szabályozásra lenne szükség, nem kellene kategorizálni a drogokat – véli a képviselő.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában