VÉLEMÉNY

2018.11.12. 18:38

Ökológiai katasztrófa ide vagy oda, a multiknak csak a profit számít

Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a kijelentést: ha a méhek kipusztulnak, azt az emberiség csak néhány évvel éli túl. Sokan vitatják, hogy valóban a múlt század egyik legnagyobb tudósától származik-e ez a gondolat. Mindenesetre az tény, hogy a szakemberek és kutatók évek óta kongatják a vészharangot, mert világszerte aggasztó méreteket ölt a méhek pusztulása.

Illés Anita

A virágról virágra szálló, apró, értékes rovarok az élővilág szorgalmas munkásai. A méhektől függ az emberiség élelmének jelentős része. Több ezer zöldség- és gyümölcsfajtának lételeme a beporzást végző rovarok munkája. A méhek ügye tehát nemcsak a méhészek problémája, hanem az egész emberiségé, megóvásuk létfontosságú lenne.

A tudósok a méhek pusztulásának okát egy összetett folyamatban látják. Számos tényező közül a globális felmelegedés, a természetes élőhelyek eltűnése, a nagyüzemi mezőgazdaság okozta károk, a különböző vegyszerek mind veszélyeztetik az életüket.

Sajnos az ökológiai szemléletet felülírja a profit maximalizálása.

Több nagyvállalat abban látja a megoldást a problémára, hogy beporzásra alkalmas robotméheket fejlesztenek ki. Számomra ez is elég riasztónak tűnik.

A méhek megmentésének természetes módjaival, például az ökológiai gazdálkodás előnyben részesítésével talán az emberiségnek is nagyobb esélye lenne a túlélésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában