MŰVÉSZI LAKÁS

2018.12.14. 15:29

A lakáskultúrában is haladni kell a korral, vallja a szolnoki festőnő

A művészetekről legtöbbször a régmúlt korok festészete, szobrászata és irodalma jut eszünkbe, csak kevéssé korunk jellemző stílusa.

Hartai Gergely

Új alkotásához Picasso formavilágát kölcsönözte

Forrás: Beküldött fotó

A szolnoki Vargáné Tóth Éva festményein mégis inkább a kortárs jegyek köszönnek vissza. Munkái ráadásul lakásának ékei is. – Családi otthonunkban a saját festményeim kaptak helyet.

– Az előszobában főleg kisebb méretű tájképeket helyeztem el – kezdte mondandóját a művész. Hozzáfűzte, a szoba falainak díszítésekor szerinte sokat számít a felületek színe és mérete is.

– Az enyéimhez hasonló modern, nonfiguratív festmények inkább az úgynevezett minimál stílusú lakásokban kapnak helyet. Vagyis az elegáns, korszerű, nagy fehér falfelületekkel rendelkező otthonokban.

– Az ilyen szobák akkor különösen szépek, ha az egyébként kevés színnel felvértezett lakásban egy nagyon színes festményt tesznek a falra. Ahhoz pedig olyan díszpárnát választanak, melynek színei a festmény árnyalataihoz igazodnak. Ma főként a merészebbek, elsősorban a fiatalok díszítik így lakásaikat – részletezte a hölgy.

Új alkotásához Picasso formavilágát kölcsönözte
Fotó: Beküldött fotó

Éva szerint haladni kell a korral, s ezt a felfogást a festés mellett lakásában is érvényesíti. Vallja, nem mindig a külvilág által sugallt irányzatokra kell támaszkodnunk. Sokszor ugyanis egyéni képzeletünkre érdemes hagyatkozni a művészetek világában, de a lakáskultúrában is.

– Én magam is gyakran cserélgetem otthon a képeimet. Változékony természet vagyok. De hiszem, hogy a művészetekben is csak úgy lehet fejlődni, ha lépést tartunk saját korunkkal – összegezte szavait a festőnő.

Picasso ihlette

Az elmúlt években nőalakok, tájképek és portrék egész sora került ki az otthoni műteremből, nemrég viszont egy eddig meg nem festett téma készült el.

– Bár az egészségügyben dolgozom, még sosem jutott eszembe, hogy egy ehhez kapcsolódó témát fessek. Az ősszel azonban egy ilyen is elkészült – mesélte Éva.

Képének különlegessége pedig az, hogy festményéhez Picasso formavilágát kölcsönözte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában