MARTFŰ

2018.12.19. 17:28

Ajándék járt a jótettért a martfűi iskolában

Nem kell sok, hogy az ember „jó” legyen. Elég egy apró figyelmesség, egy kicsi segítség másoknak. Ezeket a jó cselekedeteket kedden külön értékelték a martfűi József Attila Általános Iskolában. Minden jó tettet ajándékra válthattak be a gyerekek, felnőttek. 

Joó Zsuzsa

Sok gyermeket érdekelt az akció

Forrás: Beküldött fotó

Karácsonyi vásárt rendeztek kedd délután a Martfűi József Attila Általános Iskolában. Ez azonban különlegesebb volt a többinél: nemcsak pénzért, hanem egy jótettért is lehetett „vásárolni”.

– Ezen az összejövetelen van lehetőségük a gyerekeknek arra, hogy beszerezzék karácsonyi ajándékaikat. A diákok beviszik a megunt játékokat, könyveket, maguk készítette süteményeket, és eladják egymásnak pár forintért vagy elcserélik azokat. Most azonban másabb formában is beszerezhették a „kincseket” – mesélték az ott dolgozó pedagógusok.

Az egyik asztalnál ugyanis nem pénzt, hanem egy jótettet kértek az ajándékokért. Csak egyet, nem többet.

– Könyvekkel, kerámia figurákkal, bögrékkel és kézzel varrt babákkal érkeztünk az iskolába. Készítettünk melléjük úgynevezett „jótétemény kártyákat”, erre kellett ráírni a „vásárlóknak” a nevüket, illetve azt, hogy az ajándékért cserébe ki, mit vállal.

Sok gyermeket érdekelt az akció
Fotó: Beküldött fotó

– Ezeket a kitöltött kártyákat a Facebook-oldalunkon tesszük majd közzé, hogy lássa mindenki, mennyi jó szándékú ember él körülöttünk. A kitöltött kártyáért cserébe tehát bármit elvihettek a kicsik-nagyok.

– Ők gazdagabbak lettek egy ajándékkal, mi pedig a tudattal, hogy valahol, valakinek az a gyerek vagy felnőtt segíteni fog. Nem titkolt célunk az volt, hogy a felnőtteket is bevonjuk különleges akciónkba, hiszen másokkal jót tenni nem korkérdés!

Az első vásárló a büfés bácsi volt, aki már reggel jelezte, hogy kinézett magának négy könyvet. Csak azt nem értette, hogy akkor négy jótettet kell véghez vinnie? Megnyugtatták, elég csak egyet, ő pedig megígérte, hogy hazamegy és a szomszédja elől ellapátolja a maradék havat.

Nagyon sok felajánlás megfogalmazódott, így sokan várhatnak jótettet
Fotó: Beküldött fotó

A pedagógusok elmesélték, a felnőttek többet gondolkodtak azon, mi is az a jó cselekedet. Hiszen nekik minden természetes: fogadalmak nélkül is takarítanak, söprögetnek, meglátogatják a nagymamát.

Ők ezt nem tartják jótettnek, pedig valahol igenis, az! A gyerekek a másik véglet: ami a „kötelességük” lenne, azt hiszik jó cselekedetnek. Ilyen a „tanulok az órára”, „nem beszélek csúnyán”… Persze, nagyon kedves ígéretek is születettek: ilyen a „segítek sütit sütni anyunak”, „apuval fát vágok”, „elmegyek a kutyával sétálni”…

A „jótett-akció” híre gyorsan elterjedt, a nyolcvan felajánlott ajándék közül hatvan talált gazdára. Ez azt jelenti, hogy Martfűn és környékén legalább ennyi jótett történik a közeljövőben. Lehet, hogy éppen Ön lesz az egyik részese?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában