BEREKFÜRDŐ

2018.12.20. 06:51

Bereki újszülötteket ajándékoznak meg az Irodalmi Társaság tagjai

– Ötéves lesz az a kisfiú, akit legelőször ajándékkal köszöntöttünk, és azóta is hagyomány ez – mondja Koszna Anita, a Bereki Irodalmi Társaság vezetőségi tagja.

Daróczi Erzsébet

A vendégek Pásztorné Puskás Mariann háziasszonnyal, illetve kislányaival, Pannával és a két hónapos Petrával

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Bereki Irodalmi Társaság régen dédelgetett tervét valósította meg azzal, hogy Bakos József elnök fotópályázatot írt ki Berekfürdőről. Szerette volna, ha minél több fotó készül, és minél több szemszögből mutatja be a rendezvények zsivaját, a tél csendességét, a tavasz ébredését vagy az ősz elmúlását.

– A legjobb képekből a berekfürdői önkormányzat és a Nagykun Hagyományőrző Társulás segítségével falinaptárt készítettünk. Ezzel ajándékozzuk meg a kisgyermekes szülőket – mondja Koszna Anita, a társaság vezetőségi tagja.

– Ötéves lesz az a kisfiú, akit legelőször köszöntöttünk, és azóta is hagyomány ez. Csatlakoztak az Alkotó kezek szakkörösei is hozzánk. Támogatnak bennünket abban, hogy ajándékkal köszöntsük azokat a bereki gyermekeket, akik ideérkeztek közénk.

– Az eddigi öt esztendő alatt több mint harminc bereki kisgyermeket látogattunk meg. Van olyan család, mint Pásztorék is, ahová már másodszor érkeztünk – mondja Anita, majd átadja a falinaptárt Pásztorné Puskás Mariannak. Az alkotó kezek nevében pedig Oláh Piroska és Nagy Lajosné egy hímzett tarisznyát hoz.

– Karcagon tanultam meg a kun hímzés alapjait, s most ezt gyakorolom a szakkörben – kezdi Piroska. A tarisznya igazi csapatmunka, először Nagy Lajosné kiszabja és beszegi a tarisznyákat, majd drukkolással rákerül a minta.

– A tarisznyákat felváltva hímezi Nagy Lajosné, Orosz Józsefné, Schomtzer Ibolya, Petőné Vadai Katalin és én. A motívum egy jellegzetes kun motívum. Miután kész a hímzés, szakkörvezetőnk, Dúzsné Marika összeállítja, én pedig beszegem a végén. Még két babához megyünk idén, a legtöbbször Mészáros Imrénével visszük ki a kicsiknek az ajándékot.

– Készítettünk karácsonyi meglepetéseket is, hópelyheket, angyalkákat horgoltunk. Az irodalmi társaságnak a könyvbemutatóikhoz csináltunk hímzett ajándéktasakokat, de az önkormányzatnak is jutott, amit az ideérkező testvérvárosi delegációk tagjainak és a fesztiválokon fellépő csoportoknak, előadóknak ajándékba adnak.

A kétgyermekes édesanya, Pásztorné Puskás Mariann kislányaival fogadja a vendégeket. Panna már az ajtóban köszönt bennünket, a két hónapos Petra pedig édesanyja karjaiban várja nyugodtan a vendégeket.

A vendégek Pásztorné Puskás Mariann háziasszonnyal, illetve kislányaival, Pannával és a két hónapos Petrával
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Panna január 7-én született. Korábban nem hallottunk ilyenről, hogy egy civil szervezet ajándékkal köszönti a babákat az önkormányzat, ismerősök, rokonok mellett. Így nagyon meglepetten fogadtuk tavaly az irodalmi társaságot, amikor egy naptárral ajándékoztak meg bennünket – árulja el Mariann.

– Petra idén október 14-én született, így ma már rutinosabban várjuk a vendégeket. Az ajándékba kapott kis hímzett tarisznyát eltesszük, s ebbe gyűjtjük majd Petra emlékeit – mondja Mariann, akitől megtudjuk, hogy Panna nagyon, szinte rajongásig szereti kishúgát, Tyityit – ahogy ő hívja

Az édesapa, Pásztor Ferenc épp dolgozik, így párjától megtudjuk, hogy kunmadarasi születésű, s jelenleg környezetvélelmi megbízottként dolgozik egy karcagi cégnél. Ő is imádja lányait, akik számára szebbé teszik a mindennapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában