irodalom

2018.12.09. 18:40

Hiánypótló könyv jelent meg Törökszentmiklósról

Egy gombostűt sem lehetett leejteni, akkora volt az érdeklődés a Szerelmünk, Szentmiklós című könyv szerdai bemutatóján, a miklósi városháza dísztermében. Münz András miklósi származású író, szerkesztő gyermekkori visszaemlékezéseit, és az ezekhez kapcsolódó jelenkori gondolatait Farkas István pedagógus, amatőr fotós képi anyaga teszi teljessé.

Molnár-Révész Erika

Óriási volt az érdeklődés a szerdai könyvbemutatón. Képünkön Münz András író, szerkesztő (balra) és Farkas István fotós

Fotó: Annus Tímea

– Édesapám nem jött haza a frontról… Édesanyámmal és nagymamámmal, édesapám anyukájával éltünk együtt, hárman. Ez egy egészen kivételes, példaszerű kapcsolat volt. Nem a szokásos klasszikus, anyós-meny kapcsolat, hanem annál sokkal-sokkal több… – talán ez lehet a törökszentmiklósi gyermekkor legmeghatározóbb körülménye Münz András életében.

A Budapesten élő volt főszerkesztő, író ma is gyakran, egy évben legalább tízszer látogat – ahogyan ő is megerősít benne – haza, számára oly’ kedves szülővárosába.

– Régebben is írtam már a Törökszentmiklóson eltöltött gyermekéveimről, így a könyvben megjelentek egy része korábbi, más részük friss írás. A hazaérkezésemkor szerzett jelenkori benyomásokat, érzéseket tartalmazza a gyermekkor, vagyis a múlt szemüvegén keresztül.

– Rácsodálkozásaimat a városra, a változásokra, egy kicsit nosztalgikusan. Ezeket az impressziókat is próbálom a könyvben megírni. Helyszínekről, emberekről, eseményekről, amelyekben a miklósiak is ráismerhetnek magukra, a saját gyermekkorukra, főleg a velem egykorúak – mesél a könyvről a szerző.

A Szerelmünk, Szentmiklós tizenöt hosszabb írást, Szilánkok munkacímmel pedig rövidebb gondolatokat, egykori és mai impressziókat, pillanatfelvételeket, felvillanásokat tartalmaz. A kötetet a törökszentmiklósi Farkas István pedagógus, fotós munkái teszik teljessé.

Óriási volt az érdeklődés a szerdai könyvbemutatón. Képünkön Münz András író, szerkesztő (balra) és Farkas István fotós
Fotó: Annus Tímea

– Csodálatos fotók illusztrálják a könyvet, Farkas István pedagógus fotóin átjön, nagyon szereti a várost, a szövegek és a képek összeházasítása nagyon jól sikerült. Vagyis a szöveg és a fotók támogatják egymást.

– A könyvbemutatóra sokan eljöttek. A téma olyan, amely megérinti a helyi embereket, és a könyvnek ilyen szempontból egy jól megcélzott közönsége van, hiszen ez egy speciális kiadvány – vélekedik az író.

A település egy fotós szemével

Nem mostanában kezdődött Farkas István szenvedélye a fotózás iránt, már egészen fiatalon szerette megörökíteni a világot maga körül. A pedagógusként dolgozó István különleges látásmódjára a legnagyobb közösségi oldalra kitett fényképei és naptárfotói hívták fel a könyv készítőinek figyelmét.

– Körülbelül három éve jött az ajánlat, hogy mi lenne, ha fotókat készítenék a tervezett könyvhöz. Fantasztikus emberekkel dolgozhattam együtt a kiadvány készítése közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában